Ruský synod odmítl nezávislost Ukrajinské pravoslavné církve

Květnové prohlášení ukrajinských pravoslavných podřízených formálně Moskvě bylo označeno za svévolné a za rozkol.

Svatý synod Ruské pravoslavné církve odmítl 7. června prohlášení nezávislosti Ukrajinské pravoslavné církve na Moskevském patriarchátu z konce května. Synod ho považuje za nepřijatelné, protože je „svévolné“, tj. neodpovídá kanonickému právu a proceduře.

Ukrajinská pravoslavná církev, která spadá pod autoritu Moskevského patriarchátu (MP), na konci května prohlásila svoji nezávislost na patriarchátu. Vedle toho kritizovala válku na Ukrajině a skutečnost, že ji hlava ruských pravoslavných Kirill veřejně podporuje. S tímto prohlášením ale nesouhlasily eparchie (diecéze) na Krymu a na Donbase (spadající doposud pod autoritu Ukrajinské pravoslavné církve MP). Synod převedl krymské diecéze, které byly v jurisdikci Ukrajinské pravoslavné církve MP, do přímé podřízenosti patriarchy Kyrilla. Důvodem má být „potřeba udržovat účinné kanonické a správní spojení s ústřední církevní autoritou pro zdárný průběh církevního života“. Na území republiky, která je od roku 2014 de facto součástí Ruské federace, bude zřízena krymská arcidiecéze. Tento krok podle komentátorů představuje posílení konfliktu mezi ukrajinskou částí Moskevského patriarchátu a ruským ústředím. Tento konflikt může být zdlouhavý.

Přestože hned na konci května byla reakce Moskevského patriarchátu na prohlášení ukrajinských pravoslavných vlažná a odmítala mluvit o církevním rozkolu, dne 5. června označil moskevský patriarcha Kirill prohlášení o nezávislosti ukrajinské odnože za „rozkol“. Synod v této souvislosti skloňoval jen „hrozbu rozkolu“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.