Áňezová byla odsouzena k 10 letům za organizaci převratu

Soud v Bolívii shledal bývalou prezidentku vinnou z rozhodnutí v rozporu s ústavou a také ze zanedbání povinnosti.

Bolivijský soud uznal 10. června bývalou prezidentku Jeanine Áñezovou vinnou ze zorganizování státního převratu, který ji během politické krize v roce 2019 vynesl k moci, informovala agentura Reuters.

Bývalá prezidentka země byla odsouzena k 10 letům vězení. Před soudem stanuli i bývalý armádní velitel a policejní generál. Soud Áñezovou odsoudil za rozhodnutí „v rozporu s ústavou“ a za „zanedbání povinnosti“.

Obhajoba bývalé pravicové senátorky a prezidentky uvedla, že se obrátí na mezinárodní orgány, u nichž se bude domáhat spravedlnosti. Část bolívijské opozice plánovala v reakci na rozsudek protestní pochody.

Podle Reuters je Bolívie v hodnocení událostí z roku 2019 jako převratu rozdělená. Áñezová nastoupila do funkce prozatímního prezidenta po rezignaci Evo Moralese, který tak reagoval na masové protesty proti výsledku sporných voleb, v nichž si nárokoval získání kontroverzního čtvrtého funkčního období v řadě.

Politička tvrdí, že je nevinná. Její případ ukázal nejen výrazné rozdělení společnosti, ale posílil také obavy týkající se bolivijského soudnictví, tvrdí Reuters a odvolává se přitom na hodnocení organizace Human Right Watch, která už vyjádřila znepokojení.

Áñezová se soudního líčení nemohla účastnit osobně, jednání sledovala z vězení. Ve vazbě je od března 2021 na základě původních obvinění z terorismu, pobuřování a spiknutí.

Moralesovo Hnutí za socialismus se v roce 2020 vrátilo k moci a tvrdí, že Áñezová sehrála klíčovou roli během událostí, které považuje za puč. Kromě toho si její administrativa údajně vyřizovala účty s lidmi z Hnutí za socialismus. Podle stoupenců Áñezové byl její soudní proces nelegitimní a politický.

Bývalá prezidentka zdůrazňuje, že se stala prezidentkou jen díky náhodě a že její nástup pomohl uklidnit napjatou situaci v zemi a umožnil volby v říjnu 2020: „Nehnula jsem prstem, abych se stala prezidentkou, ale udělala jsem, co jsem musela. Prezidentského úřadu jsem se ujala z povinnosti, v souladu s tím, co je stanoveno v ústavě.“

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Vice Ministry of Communication – Plurinational Legislative Assembly, CC BY 2.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.