Klamavá reklama

Keller bez cenzury: Jan Keller píše dnes o tom, jak česká vláda prezentuje české předsednictví…

Vláda Petra Fialy nechala natočit videoklip o chystaném českém předsednictví Rady Evropské unie, které započne příští měsíc. Ať každý sám posoudí, do jaké míry tento materiál vykazuje znaky klamavé reklamy. Podle příslušných paragrafů se jedná o nekalé praktiky v případech, kdy reklama obsahuje nepravdivou informaci, poskytuje informace způsobem, který vás může uvést v omyl, či neuvede nějakou důležitou informaci o službě, která je nabízena.

Ve svém propagačním klipu vláda tvrdí, že naše země bude půl roku určovat agendu a priority Rady Evropské unie. Ve skutečnosti se o agendě a prioritách EU rozhoduje se značným předstihem, předsednická země v zásadě naplňuje agendu, která je dopředu určena.

Dále nás vláda dezinformuje, že se po příštích šest měsíců staneme centrem rozhodování o unijní politice. V reálu to funguje trochu jinak. Vzpomínám si na slovenské předsednictví Rady EU, které probíhalo ve druhé polovině roku 2016. Premiér předsednické země Robert Fico tehdy dostal příležitost jezdit do Bruselu, aby se tam nechal v příslušné frakci Evropského parlamentu urážet za neochotu své země přistoupit na systém povinných kvót pro přijímání migrantů. Na to, že tehdy řídil Evropu, si musel vyslechnout zarážející množství nechutných výpadů z úst řadových europoslanců. Jeho vysvětlování důvodů, proč Slovensko povinné kvóty odmítá, nikdo nevěnoval ani tu nejmenší pozornost. Jistá francouzská europoslankyně si iniciativně nechala přeložit články z dnes vzorně provládního slovenského tisku, ve kterých byl slovenský premiér obviňován z řady naprosto absurdních věcí. Premiér předsedající země EU se musel cítit jako na lavici obžalovaných. Bez možnosti obhajoby.

Skutečné postavení formálně předsedající země bylo dobře vidět při tehdejší návštěvě skupiny europoslanců v Bratislavě. Z plánované početné delegace jsem na Slovensko dorazil jen já a jeden mladý Ital. Ten se po prvém dnu jednání omluvil kvůli jakýmsi neodkladným záležitostem, takže celá delegace Evropského parlamentu v zemi předsedající Evropě se skládala pouze ze mne a houfu úředníků. Když jsem se snažil přesvědčit primátora jistého krajského města, že celoevropská delegace jsem já, odpověděl mi přátelsky: „Ale vždyť Vy jste náš.“

Zhruba takový prostor má země, která by chtěla hájit své zájmy po dobu nainstalovaného předsednictví. Nepodezřívám českou vládu, že by se o něco podobného pokoušela. Tím pokrytečtější je reklama, kterou v předvečer svého předsednictví spustila. Nezbývá než věřit, že Mirek Topolánek, jeden z poradců pana premiéra, dodá potřebné know how, jak úspěšně předsednictví zvládnout.

Po Slovensku tehdy přebírala štafetu lídra Evropy Malta. Kdo chce, může věřit, že v prvém pololetí roku 2017 to byla právě Malta se svými šesti europoslanci, kdo určoval agendu a priority EU a kdo se stal centrem veškerého rozhodování o unijní politice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.