Šéfka Evropské komise a italský premiér jednali v Izraeli o energetické spolupráci

Izrael se v posledních letech díky novým těžištím v moři proměnil z dovozce zemního plynu ve vývozce.

Pro EU, která se snaží odpojit od dovozu ruských fosilních paliv, se tak stává možným novým dodavatelem. V pondělí 13. června se proto von der Leyenová setkala s ministrem zahraničí Yaidem Lapidem a ministryní energetiky Karine Elharrarovou, v úterý s izraelským premiérem Naftali Bennettem.

S premiérem Bennettem se na své první cestě na Blízký východ setkal i Mario Draghi, hovořili o energetické a potravinové soběstačnosti. S ministrem Lapidem pak „jednal o posílení a prohloubení vazeb mezi Izraelem a Itálií, o geopolitické situaci v důsledku války na Ukrajině a o spolupráci mezi oběma zeměmi“.

Draghi a Von der Leyenová se v úterý setkali i s palestinským premiérem Mohammedem Shtayyehem na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

EU tento měsíc formálně přijala zákaz většiny dovozu ruské ropy, což je její dosud nejpřísnější sankce reagující na válku na Ukrajině. Podle von der Leyenové EU doufá, že do roku 2027 ukončí svou závislost na ruských uhlovodících, včetně plynu.

Podle ministryně Elharrarové by Izrael mohl pomoci uspokojit poptávku EU, pokud dokáže dodávat plyn ze svých pobřežních těžišť, což je za současných podmínek technicky obtížné, neboť neexistuje žádný plynovod, který by spojoval izraelská pobřežní pole s Evropou. V budoucnu tedy bude vývoz izraelského plynu do Evropy vyžadovat nákladné a dlouhodobé investice do infrastruktury.

Momentálně existuje pouze možnost vést plyn z Izraele potrubím do Egypta, kde by mohl být pro vývoz do Evropy zkapalněn, dalším možným scénářem je výstavba plynovodu do Turecka s předpokládanými náklady 1,5 miliardy dolarů během dvou až tří let. Vztahy Izraele s Ankarou se nyní po více než deseti letech diplomatických roztržek zlepšily, takže experti nevylučují možnost společných energetických projektů.

Třetí možností je projekt EastMed, plynovod spojující po mořském dně Izrael s Kyprem a Řeckem, na kterém by mohla participovat i Itálie.

Mluvčí izraelského ministra energetiky v pondělí agentuře AFP řekl, že již od března probíhají jednání o vytvoření dohody nebo právního rámce, který by umožnil vývoz izraelského plynu do Evropy přes Egypt.

Komplikací izraelské těžby plynu na moři je dlouhodobý spor o námořní hranici s Libanonem, který obviňuje Izrael z těžby ve sporných vodách. Oba státy technicky setrvávají ve válečném stavu, ale souhlasily s rozhovory zprostředkovanými USA, jejichž cílem je vytyčit hranici, aby obě země mohly posílit průzkum i těžbu plynu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.