Rusko vydělává na fosilních palivech více než před rokem

Za prvních 100 dní války (od 24. února do 3. června) získalo Rusko z vývozu fosilních paliv 93 miliard eur. EU z toho dovezla 61 % v hodnotě přibližně 57 miliard eur.

Přestože se objem a hodnota ruského vývozu fosilních paliv od invaze na Ukrajinu koncem února snížily, Rusko v květnu 2022 stále vydělávalo na vývozu ropy, plynu a uhlí přibližně o 40 % více peněz než o rok dříve. Důvodem jsou ceny fosilních paliv na světovém trhu, které se nafoukly ještě před začátkem války na Ukrajině.

Jak vyplývá z údajů Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (CREA – Center for Research on Energy and Clean Air), snížení vývozu a slevy, které země v současnosti poskytuje na svá fosilní paliva, ji něco stojí. Ceny, které jsou o tolik vyšší než před rokem, však znamenají, že Rusko za vývoz fosilních paliv celkově stále dostává slušnou částku. Například ceny ropy se v polovině roku 2021 již dostaly na předpandemickou úroveň.

Ze zprávy dále vyplývá, že nejvíce poklesly dodávky směřující do EU, přičemž denní hodnota vývozu byla v květnu zhruba o 114 milionů dolarů nižší než v únoru až březnu. Mezi země, které byly ve snižování závislosti nejúspěšnější, patřily Polsko, Španělsko, Litva a Itálie. Denní hodnoty vývozu do USA se ve stejném období snížily o 33 milionů dolarů.

Většina ruských fosilních paliv se přepravuje na evropských lodích

Vzhledem k tomu, že se ruská ropa stále častěji přepravuje na vzdálenější trhy, je zapotřebí větší kapacity tankerů než kdykoli předtím. To je klíčová zranitelnost – silné sankce proti tankerům přepravujícím ruskou ropu by výrazně omezily prostor pro tento druh přesměrování ruského vývozu. V dubnu až květnu bylo 68 % dodávek ruské ropy uskutečněno loděmi vlastněnými společnostmi z EU, Spojeného království a Norska, přičemž jen řecké tankery přepravily 43 %. V případě dodávek do Indie a na Blízký východ byl tento podíl ještě vyšší, a to 80 %. 97 % tankerů bylo pojištěno pouze ve třech zemích, a to ve Spojeném království, Norsku a Švédsku.

Ruská ropa se přesouvá do Asie

Z analýzy údajů o sledování plavidel, kterou provedla agentura Bloomberg, vyplývá, že od února přichází do asijských přístavů více dodávek ropy z Ruska.

Jednou ze zemí, která v poslední době výrazně zvýšila své dodávky, je Indie. Podle údajů CREA tato země v období od února do března 2022 zvýšila denní nákupy tohoto fosilního paliva z Ruska o přibližně 65 milionů dolarů. Čína, která zůstává největším odběratelem ruské ropy, si rovněž udržuje stálý přísun ruské ropy.

Největší ruský přepravní uzel ropy – Baltské moře – dosud zaznamenával pouze některé dodávky do Asie. Od začátku dubna do začátku června se na tento kontinent dostalo 40 až 60 % týdenních dodávek z Baltského moře. Dodávky do Asie se stávaly běžnějšími také v menších uzlech v Černém moři a v Arktidě, zatímco tichomořské terminály se od poloviny května téměř výhradně věnovaly dodávkám směřujícím do Číny a dodávky do Japonska a Jižní Koreje zmizely.

Psali jsme: 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.