Černý den pro svobodu tisku

„Ne ti, kdo odhalují válečné zločiny, ale ti, kdo je páchají a kryjí, by měli být za mřížemi,“ napsala německá levicová poslankyně Sevim Dagdelenová v reakci na rozhodnutí o vydání J. Assange do USA.

Britská vláda schválila vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do USA. Tam mu hrozí až 175 let vězení.

Ministryně vnitra Priti Patelová podepsala příslušný příkaz k vydání, jak oznámilo její ministerstvo. Stalo se tak po rozhodnutí Vrchního soudu (High Court), který souhlasil s Assangeovým vydáním.

„Pan Assange má právo se odvolat v obvyklé 14denní lhůtě,“ uvedlo britské ministerstvo vnitra. Assange má nyní možnost napadnout své vydání u Vrchního soudu Spojeného království, což podle WikiLeaks učiní. Pokud by neuspěl, musel by se ještě odvolat k Nejvyššímu soudu (Supreme Court) Spojeného království.

„Je to porušení Julianových lidských práv a útok na svobodu tisku, svobodu projevu a v konečném důsledku i na demokracii jako takovou,“ reagovala platforma DiEM25. (Nejznámější tváří a spoluzakladatelem DiEM25 je Yanis Varoufakis, bývalý řecký ministr financí a poslanec řeckého parlamentu.)

Organizace Amnesty International vyzývá Spojené království, aby upustilo od vydání Juliana Assange, aby USA stáhly obvinění a aby byl Assange propuštěn na svobodu. „Povolení vydání Juliana Assange do USA by ho vystavilo velkému riziku a vyslalo by mrazivý signál novinářům na celém světě,“ uvedla Agnes Callamardová, generální tajemnice organizace.

Jak upozornil web Freedom Press, úspěšné odsouzení by potenciálně znamenalo, že přijímání utajovaných informací, vyžadování zdrojů pro další informace a zveřejňování určitých typů utajovaných informací by se stalo trestným činem. Novináři samozřejmě všechny tyto činnosti vykonávají pravidelně.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.