Assange má místo v dějinách žurnalistiky už zajištěno

Assangeho případ se stal státní záležitostí USA a Británie, takže zákony mají jen relativní význam.

Špatné zprávy. Británie povoluje vydání Juliana Assange do Spojených států k tomu, aby zde byl souzen za špionáž proti Spojeným státům. Špioni kradou informace z jedné země, aby je předali jiné. Novináři získávají informace a zveřejňují je. Assange je zjevně novinář, napsal pro argentinské noviny Pagina 12 Santiago O’Donnell.

Assange zveřejnil tajemství Číny, Ruska a Evropské unie. A samozřejmě Spojených států, nejmocnější země světa. Za to by měl platit ve vězení, dokud nezemře nebo se nezblázní, a to všem na očích, aby nikoho nenapadlo to udělat znovu.

Jak ukázalo vyšetřování Yahoo! News o Trumpových plánech CIA unést a/nebo zabít Assange během jeho pobytu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, osud zakladatele WikiLeaks, stejně jako zacházení s ním ve věznici s maximální ostrahou Belmarsh a v rámci britského soudního systému, je státní záležitostí jak Spojených států, tak Velké Británie. Rozhodnutí (o vydání do USA) je jen jedním z příkladů.

To, co říká zákon, má tedy relativní význam. Například, že špionáž je politický trestný čin, a proto se ho vydání netýká. Mnoho neznamená ani to, co říkají důkazy. Například, že Assange nikdo nepřistihnul v souvislosti s miliony dokumentů, které jako novinář zveřejnil, při předávání dat nepřátelské vládě.

A bez ohledu na to, jak moc se světové organizace na ochranu lidských práv, občanských práv, novinářů a svobody projevu spojí a jak moc se tradiční média opožděně připojí k požadavku na Assangeovu svobodu, je jasné, že to nestačí k tomu, aby se vůle těchto států a osud člověka, který odhalil jejich tajemství, změnily.

Tradiční média, která mu tolik ublížila, když mu upírala status novináře a ze strachu a závisti ho označovala za „zdroj“, se dnes připojují k žádostem o spravedlnost, protože vidí, že jejich vlastní zájmy jsou v ohrožení. Činí tak ale bez velkého hluku, protože z něj nechtějí udělat hrdinu a ignorují, že Assangeovo místo v dějinách žurnalistiky je již zajištěno.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.