Kolumbie bude mít prvního levicového prezidenta

Gustavo Petro byl zvolen prezidentem v zemi, kde je levice dlouhodobě marginalizována kvůli minulosti.

Bývalý člen guerilly Gustavo Petro se stane prvním levicovým prezidentem Kolumbie. Ve druhém kole prezidentských voleb získal 50,5 % hlasů. Jako kandidát slíbil významné sociální a ekonomicky změny. Jeho protikandidát, stavebnický magnát Rodolfo Hernandez, dostal 47,3 % hlasů.

Jak píše Al-Džazíra, Petrovo vítězství ve volbách je známkou „drastické“ změny v prezidentské politice země s marginalizovanou levicí, která byla spojována s ozbrojeným konfliktem. Petro, senátor a bývalý starosta Bogoty, byl členem guerillového hnutí M-19, za působení v něm byl vězněn a později omilostněn. Ve vítězném proslovu Petro vyzval zemi k jednotě a nabídl smír svým nejtvrdším kritikům.

Končící prezident Ivan Duque Petrovi hned po ohlášení výsledků poblahopřál, Hernandez svoji porážku přijal.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – En Tacones Tv – Carol Fior Pérez – La política del Amor, Documental de Gustavo Petro, candidato a la presidencia por el Pacto Histórico, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.