Ruský rozpočet bohatne, Rusové ale chudnou

Nová statistika ukazuje nárůst přebytku státního rozpočtu, zatímco běžným Rusům se snižují příjmy, píší noviny v Rusku.

Statistiky ruského konsolidovaného rozpočtu (federální rozpočet + regiony), které se minulý týden objevily na internetových stránkách ministerstva financí, ukazují katastrofální propad ruských příjmů v dubnu letošního roku. Od února do března příjmy z daně z příjmu fyzických osob, které jdou především do regionálních rozpočtů, rostly o 20-21 %, v dubnu se ale dramaticky snížily na -11 %, o více než 30 % ve srovnání s březnem. Horší dopad na rozpočet měl pouze lockdown v roce 2020, kdy příjmy z PIT v dubnu klesly o 18,6 %.

Je tedy možné, že příjmová situace Rusů je horší, než se doposud předpokládalo. To by pak do značné míry vysvětlovalo kolaps spotřebitelské poptávky i „zázračné“ zastavení růstu inflace.

Podle deníku Nězavisimaja Gazeta nemá příznivá vnější situace a superzisky ruského rozpočtu vliv na životní úroveň běžných občanů. I podle oficiálních statistik platí: čím bohatší je státní pokladna a čím vyšší jsou příjmy z vývozu, tím chudší je obyvatelstvo. Rusko má za prvních pět měsíců letošního roku proficit (přebytek rozpočtu) v hodnotě 5,5 bilionu rublů. Podle ministerstva financí si rozpočet od začátku roku vzal z ekonomiky o 1,5 bilionu rublů více, než do ní vrátil ve veřejných výdajích. Jak dále noviny napsaly: Dobře se daří také zahraničnímu obchodu. Vývoz vzrostl oproti loňskému roku 1,5krát a přebytek obchodní bilance se více než zdvojnásobil. Jedná se o údaje celních úřadů a centrální banky za první čtvrtletí. Nyní bylo rozhodnuto nezveřejňovat pozdější a úplnější údaje kvůli hrozbě cílenějších sankcí. Dynamika průměrné účtenky za uskutečněné nákupy však potvrzuje výrazný pokles příjmů domácností. V květnu 2022 byl, při oficiální roční míře inflace 15-17 %, průměrný denní výdej za nákup pouze o 8 % vyšší než v loňském roce. Dalším nepřímým ukazatelem příjmů jsou výdaje na platebních kartách Sberbank, tzv. Sberindex. Tento ukazatel říká, že na začátku června nedošlo k žádné významné změně spotřebitelské poptávky.

Nězavisimaja gazeta k tomu dodává: Zdá se tedy, že v Rusku se daří všem kromě obyvatelstva, protože rozpočet i vývoz vykazují nebývalé zlepšení, zatímco míra poklesu příjmů obyvatelstva se zvyšuje.

Právě podpora spotřebitelské a investiční poptávky bude podle ekonomů z Institutu ekonomických prognóz Ruské akademie věd určovat rychlost snižování závislosti na kritickém dovozu, a tedy přechod ekonomiky do fáze udržitelného rozvoje. Podpora příjmů domácností má podle ekonomů nejsilnější pozitivní vliv na ekonomiku, uzavřely noviny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.