Emiráty chtějí spolupracovat s Německem v oblasti vodíku pro klimaticky neutrální budoucnost

Německo a Spojené arabské emiráty budou spolupracovat na urychlené energetické transformaci, aby splnily své cíle klimatické neutrality, uvedl ministr zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce SAE šejk Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Clean Energy Wire: V článku pro ekonomický deník Handelsblatt ministr napsal, že obě země zahájily činnost emirátsko-německé pracovní skupiny pro vodík, aby podpořily udržitelný růst a splnily své cíle klimatické neutrality do roku 2045 a 2050. Diskutovali také o tom, jak mohou technologie a infrastruktura založená na vodíku posílit energetickou bezpečnost Evropy. Spojené arabské emiráty chtějí jako hostitelé mezinárodní konference o klimatu COP28 v roce 2023 zdůraznit zásadní roli, kterou bude hrát hospodářská transformace Blízkého východu v reakci na změnu klimatu, uvádí se v článku.

Německo se od začátku války prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině snaží nahradit klíčový dovoz plynu z Ruska a dohodlo se na nové plynové dohodě s Katarem. Ve střednědobém horizontu se však německá vláda chce zaměřit na využívání ekologického vodíku, který by mohl pocházet i z Blízkého východu, kde by solární energie mohla pohánět elektrolyzéry.

Psali jsme: 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Oscar Cavazos, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.