USA vyškrtly ze sankčního seznamu Madurova příbuzného

Carlos Erik Malpica Flores, bývalý národní pokladník a viceprezident ropné státní společnosti PDVSA, je synovec Madurovy manželky.

Americké ministerstvo financí minulý pátek potvrdilo, že ze seznamu sankcí vyňalo Malpicu Florese. Na seznam byl zařazen v roce 2017 za podrývání demokracie, před několika týdny však oznámil, že se angažuje v obnovení dialogu mezi Madurovou vládou a Spojenými státy podporovanou opozicí, a jeho snaha byla oceněna.

Nová fáze sankčních vztahů mezi Venezuelou a USA začala již v březnu na schůzce nejvyšších amerických představitelů s prezidentem Madurem, cílem je obnovit jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí. Bidenova administrativa se v květnu rozhodla sankce uvalené na Venezuelu zmírnit, aby toto úsilí podpořila. Jednání mají v nejbližší době pokračovat v Mexico City, podmínkou ovšem jsou kompromisy z Madurovy strany.

Ačkoliv se Bidenova administrativa chová vstřícně k Madurovu příbuznému, jeho samotného na začátku července vyloučila z účasti na Summitu Amerik, což vyvolalo kritiku v mnoha zemích regionu. I podle analytiků tím mohla být poškozena snaha prezidenta Bidena řešit migraci ze zemí Jižní a Střední Ameriky do USA. Podle údajů OSN jen z Venezuely uprchlo již více než 6 milionů lidí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.