USA poskytnou Ukrajině pokročilý systém protiraketové obrany

Jedná se o součást americké pomoci, která se v červnu zvýšila o další téměř 1,5 miliardy dolarů.

Spojené státy by měly tento týden oznámit, že pro Ukrajinu zakoupily pokročilý systém protiraketové obrany země-vzduch středního a dlouhého doletu, uvedl v pondělí pro CNN zdroj obeznámený s děním.

Prezident Joe Biden nedávno oznámil, že USA poskytnou Ukrajině „pokročilejší raketové systémy a munici“, protože její válka s Ruskem pokračuje.

V reakci na žádosti ukrajinských sil bude tento týden pravděpodobně oznámena i další vojenská pomoc, včetně dělostřelecké munice a protiletadlových radarů. Ukrajinští představitelé požádali i o systém protiraketové obrany známý jako systém NASAMS, který může zasáhnout cíle vzdálené více než 100 mil, ačkoli ukrajinské síly budou pravděpodobně muset být na tento systém vyškoleny, uvedl zdroj.

Informace o poskytnutí bezpečnostní pomoci Ukrajině jsou nyní běžně na pořadu dne. Jen před zhruba týdnem Bidenova administrativa oznámila poskytnutí dodatečné vojenské pomoci v hodnotě 450 milionů dolarů. Na začátku června se jednalo o poskytnutí pomoci v hodnotě 1 miliardy dolarů. Tyto dvě částky mají pokrýt čtyři raketové systémy s vícenásobným odpalováním, dělostřeleckou munici pro další systémy, dodávky houfnic, munice a systémů pobřežní obrany.

CNN minulý týden rovněž uvedla, že americká hodnocení války stále častěji předpokládají dlouhé boje ve východní části Ukrajiny s vysokými ztrátami na personálu a vybavení na obou stranách. Představitelé USA tvrdí, že ruské síly plánují na východě země pokračovat v intenzivních útocích zejména dělostřeleckými a raketovými údery „s cílem oslabit ukrajinské síly a odhodlání NATO“, uvedla CNN.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.