Německé firmy musí diverzifikovat dodavatelské řetězce zdrojů pro energetický přechod

V červnovém průzkumu 74,1 % německých podniků uvedlo, že v současné době pociťují nedostatek dodávek důležitých materiálů, zejména v automobilovém a elektronickém průmyslu.

Dodavatelské řetězce pro klíčové technologie německé energetické transformace do značné míry závisí na vztazích s jednotlivými obchodními partnerskými zeměmi, jako je Čína, uvedl Institut pro hospodářský výzkum ifo. Institut uvedl, že dodavatelské řetězce by měly být diverzifikovány, aby se nestaly vyjednávacím aktivem v případě diplomatického napětí, jako je válka na Ukrajině, nebo vnějších otřesů, jako je pandemie koronaviru. „Je naléhavě nutné přijmout opatření“, aby byly dodavatelské řetězce kritických nerostných surovin „odolné vůči krizím“ a aby byla zajištěna bezpečnost dodávek pro dekarbonizační technologie, jako jsou baterie nebo zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, konstatovali výzkumníci v analýze závislosti Německa na dovozu surovin, kterou zveřejnili společně s průmyslovou komorou DIHK. „Je zapotřebí více dovozních zdrojů, aby byly dodavatelské řetězce odolnější,“ uvedla autorka studie Lisandra Flachová z ifo.

Analýza uvádí devět důležitých nerostných surovin, které jsou obzvláště náchylné k problémům v dodavatelském řetězci, včetně kobaltu, křemíku, lithia, grafitu nebo vzácných zemin, u nichž by alternativní zdroje mohly být dostupné pouze s velkým zpožděním. Čína je největším světovým dodavatelem sedmi z devíti kritických zdrojů, ale existují alternativní dovozní země, uvedla Flachová. Bezpečné zásobování zdroji je nezbytné pro to, aby společnosti zvládly přechod na výrobu šetrnou ke klimatu, uvedl Manfred Größl z DIHK. „Společnosti musí udělat více než nyní, aby byly dodavatelské řetězce silnější a rozmanitější,“ řekl a dodal, že toho lze dosáhnout pouze s diplomatickou pomocí vlády a EU.

Plánovaný zákon o dodavatelských řetězcích, který podnikům ukládá, aby ve svých výrobních procesech posílily ochranu životního prostředí a lidských práv, by naopak ztížil nákup zdrojů a mohl by posílit tržní dominanci jednotlivých dodavatelských zemí, uvedl Größl. Recyklaci kritických surovin, aby se udržely v hospodářském cyklu, by se měla věnovat mnohem větší pozornost a mohla by se výrazně zlepšit lepší koordinací na úrovni EU, uvedla DIHK. V průzkumu, který koncem června zveřejnila společnost ifo, téměř 74,1 % německých podniků uvedlo, že v současné době pociťují nedostatek dodávek důležitých materiálů, zejména v automobilovém a elektronickém průmyslu. Většina dotázaných podniků uvedla, že očekává, že tyto problémy budou přetrvávat nejméně do roku 2023.

S tím, jak se technologie přechodu na energetiku, jako jsou instalace obnovitelných zdrojů energie nebo elektronická auta, rozšiřují a plně vstupují do masové výroby, se bezpečnost dodavatelského řetězce přesunula do centra pozornosti analytiků. Celosvětový trend směrem k nefosilním energetickým systémům by mohl značně zintenzivnit soutěž o klíčové zdroje potřebné k výrobě udržitelnějších výrobků a pozorovatelé upozorňují, že je třeba zlepšit environmentální a sociální standardy a také přístupy k oběhovému hospodářství u mnoha kritických surovin, aby se předešlo stejnému druhu rizik jako v případě dodávek fosilních zdrojů energie.

Zdroj: Benjamin Wehrmann, „German firms must diversify supply chains for energy transition resources – analysis“ (30.06.2022), Clean Energy Wire

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.