Uprchlická krize: na hranicích Maroka a autonomních měst Španělska to opět vře

Další incident a zmařené životy kvůli obchodu s lidmi, další pokračování diplomatické roztržky. Tak lze klasifikovat současnou situaci na španělsko-marocké hranici.

Jediné dvě pozemní hranice mezi Afrikou a EU, autonomní města Ceuta a Melilla, leží na pobřeží severní Afriky u Středozemního moře. Obě města jsou španělská, jsou však obklopena Marokem, geograficky vlastně k Maroku patří a to si na ně dlouhodobě činí nárok. Hranice mezi Marokem a zmiňovanými dvěma španělskými enklávami jsou dlouhodobě zdrojem konfliktů vzhledem k tomu, že jsou jednou z cest uprchlíků z afrických zemí do Evropy. Španělská strana se s náporem běženců potýká již léta a květnové znovuotevření hranice je pro ni tak trochu pohromou. Za vším přitom stojí převaděčské gangy obchodující s lidmi.

Právě v Maroku mají totiž gangy převaděčů své základny. Do bezprostřední blízkosti španělských měst jsou tak přiváženi uprchlíci ze zemí na jih od Sahary. Policie na obou stranách neváhá použít ani drsné metody, aby africké uprchlíky odradila od přechodu hranice. Děsivý incident se stal nyní na konci června, kdy se Afričané dali do hromadného přelézání železného plotu, který odděluje Maroko a Melillu. V prohlášení zveřejněném v pátek 24.6. marocké ministerstvo vnitra uvedlo, že 76 civilistů bylo zraněno spolu se 140 marockými bezpečnostními důstojníky. Ministerstvo původně hlásilo pět mrtvých, místní úřady citované marockou oficiální televizí 2M ovšem v sobotu aktualizovaly počet na 18 a nakonec oznámily, že počet obětí se vyšplhal na 23.

Španělský premiér Pedro Sánchez v sobotu ve svém projevu odsoudil to, co popsal jako „násilný útok“ a „útok na územní celistvost“ Španělska. „Pokud je někdo zodpovědný za vše, co se na té hranici zdánlivě stalo, jsou to mafie, které obchodují s lidmi,“ dodal Sánchez. Marocká asociace pro lidská práva po incidentu sdílela na sociálních sítích videa, která zachycující desítky migrantů ležících na zemi, mnoho z nich nehybných a několik krvácejících. “Byli tam ponecháni bez pomoci celé hodiny, což zvýšilo počet úmrtí.” V dalším z videí zveřejněných sdružením bylo patrné, že marocký bezpečnostní důstojník použil obušek k úderu na osobu ležící na zemi.

K situaci se vyslovila též organizace Amnesty International, která vyjádřila své „hluboké znepokojení“ nad událostmi na hranici. Ředitel španělské sekce Amnesty International nevyloučil, že se migranti mohli při pokusu dostat se do Melilly chovat násilně, přesto ale zacházení s lidmi takovým způsobem považuje za nepřípustné. “Lidská práva migrantů a uprchlíků musí být respektována a podobné situace se nemohou opakovat.” Situaci také podrobně rozebírá a řeší Výbor OSN pro migrující pracovníky (CMW). Podle něj je třeba vše řádně přešetřit a určit, zda oběti zemřely pádem z plotu, tlačenicí nebo v důsledku jakýchkoli opatření přijatých příslušníky pohraniční kontroly. Nezávislí odborníci naléhají na oba státy, aby provedly okamžitá a důkladná vyšetřování a pohnaly zodpovědné osoby k odpovědnosti, aby se předešlo opakování těchto tragédií. Výbor rovněž požádal Maroko, Španělsko a další státy EU o „rozšíření dostupnosti cest pro bezpečnou a řízenou migraci a přijetí opatření k zaručení a respektování práva žádat a získat azyl“.

Mluvčí španělského vládního úřadu v Melille uvedl, že kolem 2000 lidí se pokusilo dostat přes hraniční plot, ale byli zastaveni španělskou civilní gardou a marockými silami na obou stranách hraničního plotu. Přes hranice se dostalo celkem 133 migrantů. Pokus o přechod byl prvním od doby, kdy Španělsko a Maroko obnovily vztahy po ročním sporu souvisejícím se Západní Saharou, bývalou španělskou kolonií anektovanou Marokem v roce 1976. Posun k lepšímu ve vztazích nastal poté, co Španělsko podpořilo plán Maroka poskytnout tomuto území větší autonomii.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.