Tokajev: Kazachstán by mohl hrát roli „nárazníkového“ trhu mezi západem a východem a jihem a severem

Podle slov kazašského prezidenta je země připravena pomoci EU stabilizovat energetický trh.

Kazachstán je připraven pomoci Evropě stabilizovat situaci na energetickém trhu, uvedl 4. července prezident Kassym-Žomart Tokajev během telefonického rozhovoru s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Informace je dostupná na webových stránkách kazašského prezidenta.

Podle Tokajeva, který již dříve odmítl uznat nezávislost donbaských „kvazistátů“ DNR a LNR a oznámil svůj záměr dodržovat západní sankce proti Rusku, je Kazachstán „odhodlán rozvíjet udržitelné vztahy s EU“, která je největším obchodním partnerem pro národní hospodářství.

„Kazachstán byl první zemí ve Střední Asii, která podepsala s EU dohodu o posíleném partnerství a spolupráci, čímž se naše vztahy dostaly na novou úroveň,“ připomněl Tokajev. Nyní by podle něj Kazachstán mohl hrát roli „nárazníkového trhu“ mezi východem a západem, jihem a severem. Země EU již snížily nákupy ruské ropy o čtvrtinu (z 1,8 na 1,4 milionu barelů denně) a do konce roku plánují uvalit embargo.

Tokajev také vyzval EU, aby pomohla rozvinout Transkaspickou mezinárodní dopravní cestu a další alternativní koridory.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.