Které investice jsou tedy vlastně pro EU „zelené“?

Trend tzv. zelené Evropy není bez výjimek. Které investice jsou vlastně ekologické, které činnosti jsou skutečně zelené? Zařadí se jaderná energie a zemní plyn mezi zelené zdroje?

Tzv. taxonomie EU platí od roku 2020. Jde o výčet aktivit, které řadíme mezi udržitelné a přispívají k dosažení klimatické neutrality plánované do roku 2050. Nyní se ovšem zdá, že existují země, které dokáží vyvinout tlak na přijetí výjimek a změn v této ekologické politice ve svůj prospěch. Evropský parlament totiž ve středu 6.7. neodmítl poněkud paradoxní nápad – zařazení jaderné energie a zemního plynu mezi ekologicky udržitelné zdroje.

V únoru letošního roku Evropská komise představila pro mnohé kontroverzní akt v přenesené pravomoci, který označuje jadernou energii a plyn za udržitelné. Opatření je bráno jako důsledek tlaku Francie a Německa, které jsou v současnosti závislé na jádru a plynu. Námitku proti takovémuto třídění v polovině června vznesly dva klíčové parlamentní výbory. Členové Evropského parlamentu ale námitku nepřijali za svou, když neoznačit výše zmiňované dva zdroje energie jako zelené odmítlo 328 poslanců, 278 bylo pro a 33 se zdrželo hlasování. Po zveřejnění výsledku hlasování bylo ve štrasburském plénu slyšet emotivní výkřiky o „zrádcích“. Ekologická hnutí a dokonce i vlády Rakouska a Lucemburska poté oznámily, že plánují rozhodnutí napadnout u soudu, jejich obavy jsou takové, že zmiňovaná taxonomie by mohla vést k investicím miliard eur do energetických velmocí (myšleno Francie a Německo), spíše nežli do obnovitelných zdrojů a zelených technologií.

Oponenti také zdůrazňují, že zahrnutí jádra a plynu do taxonomie by vedlo k tomu, že by velké množství finančních prostředků bylo nasměrováno do Kremlu. Kupříkladu Ariana Rodrigo, aktivistka nevládní organizace EU pro udržitelné finance, v prohlášení napsala, že jde o špinavou politiku a je pobuřující označovat plyn a jadernou energii za zelené a podporovat tak další peněžní toky, které proudí do „Putinovy válečné truhly“. Také fond WWF, nevládní organizace zabývající se životním prostředím, v prohlášení slíbila, že „boj nevzdají“. „Domníváme se, že tento akt je v rozporu s taxonomickým nařízením, takže spolu s dalšími organizacemi, jako je ClientEarth, prozkoumáme všechny možné cesty pro další kroky k zastavení tohoto greenwashingu“. Organizace chce chránit důvěryhodnost celé taxonomie EU a vyzývá členské státy a europoslance, aby udělali totéž. Zpravodaj Evropského parlamentu pro nařízení o taxonomii Bas Eickhout dokonce dodal: “Toto rozhodnutí bude mít negativní globální důsledky a otevře dveře vládám po celém světě, aby označily fosilní plyn za ‚zelený‘”.

Výsledek hlasování je však jednoznačný a výkonná moc EU ho přivítala s povděkem. Eurokomisařka Mairead McGuinness, odpovědná za finanční stabilitu ve svém prohlášení zdůraznila, že do taxonomie budou zahrnuty pouze přechodné činnosti v oblasti plynu a jaderné energie. “Doplňkový akt v přenesené pravomoci je pragmatickým návrhem, který má zajistit, aby soukromé investice do plynu a jaderné energie, které jsou potřebné pro naši energetickou transformaci, splňovaly přísná kritéria. Investice do obnovitelných zdrojů energie jsou již prioritou v naší taxonomii – to je naše budoucnost. Náš návrh zajišťuje transparentnost, takže investoři budou vědět, do čeho investují. Dnešek přináší tolik potřebnou jasnost do pozice EU,“ uvedla.

Co se bude dít dále? Akt v přenesené pravomoci Komise může zrušit pouze Parlament nebo Rada EU. Stálý zástupce Coreperu pro Českou republiku, která nyní předsedá Radě EU, v pondělí novinářům řekl, že Rada „je pro“, přestože se osm členských států postavilo proti. K prosazení opatření není třeba jednomyslnosti, postačí kvalifikovaná většina. V rámci ČR se o problematice bude jednat na mimořádné energetické radě 26. července.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.