IEA: Očekává se, že poptávka po zemním plynu v roce 2022 poklesne a zůstane utlumená až do roku 2025

Vysoké ceny a přerušení dodávek po ruské invazi na Ukrajinu vedou k revizi směrem dolů a zpochybňují vyhlídky zemního plynu při transformaci energetiky, uvádí Mezinárodní agentura pro energii.

Podle nejnovější zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA – International Energy Agency) o trhu se zemním plynem se celosvětová spotřeba zemního plynu v roce 2022 mírně sníží a v následujících třech letech poroste pomalu, protože ruská válka na Ukrajině zvyšuje ceny a vyvolává obavy z dalšího přerušení dodávek, informovalaIEA na svém webu 5. července.

Současné rekordně vysoké ceny plynu snižují poptávku a způsobují, že někteří uživatelé plynu přecházejí na uhlí a ropu, zatímco nedávné prudké snížení toku ruského plynu do Evropy vyvolává obavy o dodávky před zimou.

„Nevyprovokovaná ruská válka na Ukrajině vážně narušuje trhy s plynem, které již vykazovaly známky napjatosti,“ uvedl ředitel IEA pro energetické trhy a bezpečnost Keisuke Sadamori. Nyní jsme svědky nevyhnutelných cenových skoků, protože země po celém světě soupeří o dodávky LNG, ale nejudržitelnější reakcí na současnou globální energetickou krizi je větší úsilí a politika zaměřená na efektivnější využívání energie a urychlení přechodu na čistou energii.“

Závazek Evropské unie postupně ukončit dovoz plynu z Ruska – svého historicky největšího dodavatele – má globální dopady, protože rostoucí evropská poptávka po LNG čerpá dodávky původně určené pro jiné regiony.

Zpráva o trhu s plynem v základním případě předpokládá, že vývoz ruského plynu plynovody do EU klesne v letech 2021 až 2025 o více než 55 %, ale zpráva zvažuje i zrychlený případ, kdy by se snížil o více než 75 %.

Rusko se obrací na východ

Očekává se, že postupný odchod ruského plynu z trhu EU zintenzivní snahu Ruska o změnu orientace vývozu plynu a LNG na Asii. Naše analýza ukazuje, že v nejlepším případě by Rusku trvalo nejméně deset let, než by zvýšilo své dodávky plynu na asijské trhy na úroveň blížící se jeho vývozu do Evropské unie v roce 2021 (155 mld. m3), uvádí se ve zprávě. Vyžadovalo by to rovněž vybudování nové infrastruktury pro vývoz plynu a značné kapitálové investice v době, kdy je přístup Ruska na kapitálové trhy a k energetickým technologiím omezen různými sankčními režimy zavedenými po invazi na Ukrajinu.

V roce 2021 činil ruský vývoz zemního plynu do Asie celkem 32 mld. m3 , z čehož 10 mld. m3 bylo vyvezeno prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře do Číny a zbytek prostřednictvím LNG ze závodů Sachalin-II a JAMAL LNG na různé asijské trhy. Zdaleka největším ruským trhem v Asii je Čína (17 mld. m3), následovaná Japonskem (9 mld. m3) a Koreou (4 mld. m3).

Kapacita lodní dopravy LNG se má v letech 2021–2025 zvýšit o 30 %

Trh s přepravou LNG zažil v posledních letech značnou volatilitu a období sezónního nedostatku, včetně roku 2021. Denní spotové sazby za pronájem plavidel LNG (podle hodnocení zpravodajských agentur) dosáhly v prosinci 2021 nového historického maxima 270 000 dolarů, protože nízká dostupnost spotových plavidel se shodovala s chladným začátkem zimy v severovýchodní Asii a prudkým nárůstem poptávky po LNG v Evropě.

V čele růstu dovozu LNG stojí Evropa, která by měla v letech 2021 až 2025 zvýšit svůj odběr LNG o 51 % (53 miliard m3), protože se kontinent snaží zbavit dovozu ruského plynu plynovody. V důsledku toho se Evropa bude podílet na čistém celosvětovém růstu dovozu LNG v průběhu prognózovaného období více než 60 %.

Další informace najdete ve zprávě IEA zde.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.