Vláda připravuje Francii na vlnu veder

Nejen skandál prezidenta Macrona s firmou Uber dělá letní klima ve Francii pořádně horkým. Vláda v čele s premiérkou nyní bojuje s vlnou dusivých veder sužujících zemi.

Francouzská předsedkyně vlády Elisabeth Borneová požádala všechny ministry, aby se zmobilizovali k řešení následků vlny veder, která ve Francii začala: “Teplo má velmi rychlý dopad na zdravotní stav obyvatelstva, zejména těch nejzranitelnějších z nás. V této souvislosti je nutné zmobilizovat aktéry ve všech teritoriích,” lze se doslova dočíst v tiskové zprávě Matignonu. Nejvíce se pak mají obávat obyvatelé jihu země.

Podle expertů z Météo France lze intenzitu a délku trvání tohoto extrémního jevu těžko předvídat. Teploty však již nyní na velké části země přesáhly 30 °C a po celý týden se budou pohybovat mezi 36 °C a 38 °C. Největší zátěž čeká na obyvatele francouzského jihozápadu a údolí řeky Rhôny, kde je lokálně očekáváno 39 stupňů. Podle klimatologa Patricka Marlièra v mnoha regionech horka překročí čtyřicítku. Vládní zpráva k situaci zdůrazňuje, že zajistí aktivaci systému ORSEC (zdravotního managementu vln veder), ve všech departementech budou jeho účastníci v pohotovosti. Vedení země se stará i o mobilizaci a informovanost všech aktérů systému, ať už jde o služby státu, místní úřady, zdravotnictví a sociální zařízení (zejména ubytovací zařízení pro závislé seniory).

Francouzská vláda se ale plánuje postarat i o podnikatele. Ve svých opatřeních zohlední firmy nejvíce vystavené venkovní práci, jako jsou dopravní podniky nebo pořadatelé sportovních či kulturních akcí. Poselství takovéto celostátní prevence je předcházet zdravotním potížím u lidí, pro které je vedro nejvíce nebezpečné (kojenci, starší lidé, osoby se zdravotním postižením, těhotné ženy) nebo lidí, kteří jsou nadměrně vystaveni horku (bezdomovci, manuální dělníci pracující venku, sportovci). Podle Météo France extrémní teploty potrvají řadu dní s vrcholem pravděpodobně mezi sobotou a příštím úterým. „Vlna veder může trvat minimálně osm až deset dní,“ oznámil toto pondělí Sébastien Léas, prognostik z Météo France. Vrchol veder se očekává tento víkend nebo o něco později.

Úmorná a dlouhotrvající vedra jsou nyní ve Francii již pravidelným a častým jevem. Jen letos jde o třetí vlnu veder za necelé dva měsíce, po těch z května a poloviny června. Rtuť nepřestává pravidelně stoupat do závratných výšin a poslední vlna veder je hlášena minimálně do pondělí 18. července.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.