Ve Španělsku budou některé cesty vlakem zcela zdarma

Opatření bude zatím platit od září do prosince a má pomoci lidem vyrovnat s vysokými náklady na živobytí.

Španělský premiér Pedro Sánchez v uplynulém týdnu informoval o tom, že cesty vlakem na krátké a střední vzdálenosti budou ve Španělsku od září po čtyři měsíce zdarma. Opatření se bude týkat všech příměstských vlaků a regionálních linek na střední vzdálenosti (do 300 km), které provozuje státní operátor železnic Renfe.

Stoprocentní sleva se vztahuje jenom na vícenásobné, nikoliv jednotlivé spoje a nevztahuje se na další typy spojů a na vlaky provozované jinými společnostmi. Bezplatné cestování vlakem tak bude možné mezi městy jako je Barcelona a Sevilla nebo Madrid a Bilbao v případě, že si cestující koupí předplacenou jízdenku.

Španělská vláda už v červnu zavedla celkem 50% slevu na železniční jízdenky Renfe jako způsob, jak pomoci lidem, kteří dojíždějí. Nyní s ohledem na finanční situaci země vláda rozhodla o tom, že část cest vlakem bude po určitou dobu úplně zdarma.

Tyto slevy mají zredukovat dopady krize spojené s rostoucími životními náklady ve Španělsku. Podobné kroky zavedlo v červnu Německo a platí od června do srpna: v případě Německa to znamená, že cestující za cestu v lokálních a regionálních vlacích zaplatí jenom 9 eur za měsíc. Španělsko šlo ale dále. Premiér Sánchez k tomu řekl: „Jsem si plně vědom každodenních potíží, kterým většina lidí čelí. Vím, že váš plat je stále nižší a nižší, že je obtížné vyjít s penězi a že váš nákupní košík je stále dražší.“ „Budu pracovat až do morku kostí, abych bránil dělnickou třídu této země,“ dodal dále sociálnědemokratický premiér.

Cesty vlakem v regionálních a středně vzdálených spojích zdarma budou možné díky financovány z nové mimořádné daně pro banky a energetické společnosti, které profitovaly z růstu úrokových sazeb a cen energií. Nová daň má být zavedena v roce 2023 a během dvou let by mohla přinést až 7 miliard eur. Kromě toho bude také použita na výstavbu 12 000 nových domů a financování stipendijních programů pro mládež, uvedly Euronews.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.