Vedra na jihu Evropy: Portugalsko, Francie a Španělsko čelí požárům, v Itálii vládne sucho

Konec uplynulého týdne byl ve znamení extrémních veder na jihu kontinentu. V Portugalsku bylo 47 stupňů. Vedra vzala život stovkám lidí.

Konec uplynulého týdne byl na jihu Evropy, ve Francii, Španělsku a Portugalsku ve znamení veder a lesních požárů, informovala agentura Reuters. Více než 1 000 hasičů s podporou letadel s vodními bombardéry bojovalo od úterý s dvěma požáry na jihozápadě Francie. Požáry jsou důsledkem které spalujícího horka, dusného počasí a silného větru.

Teploty v Portugalsku sice mírně klesly, ale i tak se očekávalo, že na některých místech překročí 40 stupňů Celsia, nejvyšší teplota byla zaznamenána v Pinhao a dosáhla téměř rekordních 47 stupňů Celsia. V pěti okresech byla vyhlášena červená pohotovost a více než 1 000 hasičů bojovalo se 17 požáry, uvedly portugalské úřady.

Ve Španělsku po požárech na západě země v minulém týdnu vypukl nový požár pro změnu na jihu země. Více než 400 lidí bylo evakuováno z kopců Mijas, města oblíbeného mezi severoevropskými turisty v provincii Malaga. Nejhorší sucho za posledních 70 let způsobilo, že nejdelší italská řeka Pád se místy snížila na pouhý pramínek. Itálie očekává nárůst teplot i v tomto týdnu.

Světová meteorologická společnost v souvislosti s vedry na jihu Evropy uvedla, že způsobují zhoršení kvality vzduchu, což je problém pro citlivější lidi. V Portugalsku zdravotnický systém čelil „obzvláště znepokojivému“ týdnu v důsledku vlny veder, jak uvedla zdejší ministryně zdravotnictví. Dodala také,  že některé nemocnice v zemi jsou přetížené.

Horka se neobešla bez obětí. Od 7. do 13. července bylo v Portugalsku zaznamenáno 238 nadměrných úmrtí v důsledku vlny veder. Španělsko podle databáze Národního epidemiologického centra zaznamenalo v prvních třech dnech vlny veder 84 nadměrných úmrtí způsobených extrémními teplotami. Nejnovější data ze 17. července už hovoří o tom, že v obou zemích zemřelo více než tisíc lidí, 659 v Portugalsku a 368 ve Španělsku.

Kromě jižní Evropy měly vysoké teploty kolem 38 až 39 stupňů udeřit na začátku tohoto týdne také na Velkou Británii.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.