Inflace v USA je rekordní za posledních čtyřicet let

Také v červnu v USA i nadále rostly ceny energií, potravin nebo bydlení. Některé rekordně.

Index spotřebitelských cen pro všechny městské spotřebitele (CPI-U) se v červnu zvýšil o 1,3 procenta v porovnání s předchozím rokem. Po sezónně očištěném růstu o 1,0 % v květnu, uvedl americký Úřad pro statistiku práce (U.S. Bureau of Labor Statistics). Za posledních 12 měsíců se index všech položek před sezónním očištěním zvýšil o 9,1 %.

Nárůst byl široce založený, přičemž největší nárůst zaznamenaly indexy benzínu, bydlení a potravin.

Index energií vzrostl v průběhu měsíce o 7,5 % a přispěl téměř polovinou k nárůstu. Index benzínu vzrostl o 11,2 % a index potravin se v červnu zvýšil o 1,0 %, stejně jako index potravin v domácnosti.

Podle nově zveřejněné statistiky se index všech položek za 12 měsíců do konce června zvýšil o 9,1 %, což je největší nárůst za posledních 12 měsíců od listopadu 1981. Index všech položek bez potravin a energií vzrostl o 5,9 % za poslední rok. Index energií vzrostl za poslední rok o 41,6 %, což je největší dvanáctiměsíční nárůst od dubna 1980. Index potravin se zvýšil o 10,4 procenta za dvanáct měsíců Jedná se o největší roční nárůst od února 1981.

Měsíční nárůst cen za neprůmyslovou spotřebu plynu dosáhl nejvyšší úrovně od října 2005, když ceny vzrostly o 8,2 %. V porovnání s červnem loňského roku vzrostly ceny plynu o 38,4 %.

Ceny potravin vzrostly za rok o 12,2 %, což je nejvíce za posledních 43 let.  Nájemné z bytů vzrostlo o 5,8 %, což je rekordní hodnota od roku 1986. Ceny letenek vzrostly za rok o 34 % a ceny nových automobilů o 11,4 %.

V červnu přistoupil americký Federální rezervní systém (FED) ke zvýšení základní úrokové sazby o 75 bazických bodů na 1,5-1,75 % ročně, což je nejvyšší hodnota od roku 1994. Šéf FEDu Jerome Powell uvedl, že agentura plánuje zvyšovat sazby, dokud neuvidí jasný pokles inflace.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.