Čína letos staví ve velkém solární elektrárny

Celková kapacita solární energie v Číně vyrostla o 25 % ve srovnání s minulým rokem.

Čína od ledna do června letošního roku postavila téměř 31 gigawattů (GW) nových solárních elektráren, což je o 137 % více než před rokem, a celoroční instalace jsou na nejlepší cestě dosáhnout rekordního výkonu, informovala agentura Reuters s odvoláním na Čínskou asociaci fotovoltaického průmyslu.

Celková kapacita solární energie nyní činí 340 GW, což je o 25,8 % více než v loňském roce. Očekává se, že celkový objem instalací v průběhu roku 2022 dosáhne 75 až 90 GW, čímž bude překonán loňský rekord 54,9 GW. Čínský vývoz solárních zařízení v daném období rovněž prudce vzrostl, přičemž celková hodnota se více než zdvojnásobila na 25,9 miliardy jüanů (3,83 miliardy USD), a to navzdory clům a obchodním sankcím ze strany Spojených států, Indie a Evropy. Informace uvedl Wang Bohua, čestný předseda Čínské asociace fotovoltaického průmyslu.

Čína chce do konce desetiletí zvýšit celkovou kapacitu větrných a solárních elektráren na 1 200 GW (oproti 635 GW na konci loňského roku) a v současné době buduje rozsáhlé základny obnovitelné energie v pouštních oblastech. Wang ale také varoval, že budoucí růst kapacit mohou ohrozit nová omezení týkající se využívání půdy. Čína v současné době připravuje nová pravidla, která omezí možnost developerů v oblasti solární energie stavět na orné půdě nebo na pobřeží a březích řek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.