Olaf Scholz shání fosilní i alternativní paliva kde se dá

Egypt bude dodávat plyn do Německa a dohodl se na partnerství v oblasti vodíku.

Egyptský prezident Abdel Fattah al-Sísí se během setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem na Petersberském klimatickém dialogu v Berlíně zavázal, že pomůže Německu v jeho snaze o nezávislost na Rusku dodávkami zemního plynu a dohodl se na partnerství v oblasti zeleného vodíku, informoval list General Anzeiger.

Scholz zdůraznil význam odklonu od fosilních paliv a zopakoval, že Německo usiluje o to, aby se stalo jednou z prvních klimaticky neutrálních průmyslových zemí. Mezitím egyptský prezident al-Sísí prohlásil, že usiluje o to, aby konference OSN o klimatu COP27, která se bude konat v listopadu v Šarm aš-Šajchu, byla úspěšná, a dodal, že chce z Egypta učinit „centrum obnovitelné energie“.

Dohoda mezi Egyptem a Německem navazuje na výzvy nevládních organizací, aby Scholz navýšil spolkový rozpočet na financování opatření v oblasti klimatu a ukázal, že Německo v reakci na probíhající plynovou krizi a ruskou agresivní válku proti Ukrajině urychluje přechod na obnovitelné zdroje energie.

Německý kancléř Scholz v posledních měsících navštěvuje země v Africe ve snaze získat fosilní paliva, zejména plyn, odjinud v souvislosti s nejistotou ohledně ruských dodávek.

Zdroj: Hannah Naylor, „Egypt to supply Germany with gas, agrees hydrogen partnership“ (Clean Energy Wire, 19.07.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Frank Schwichtenberg, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.