Mexický prezident píše Bidenovi: znovu nabízí Julianu Assangeovi azyl

Prezident Lopez Obrador označil Assange za „nejlepšího novináře naší doby“.

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador v pondělí oznámil, že minulý týden doručil prezidentu Bidenovi dopis, v němž jej žádá, aby USA Juliana Assange nestíhaly, a obnovil svoji nabídku poskytnout zakladateli WikiLeaks azyl.

Lopez Obrador v dopise vysvětluje, že Assange „nikomu nezpůsobil smrt, neporušil žádná lidská práva a že využíval pouze své občanské svobody, jeho zatčení by znamenalo nevratný útok na svobodu projevu“.

Prezident mexického státu dále uvedl, že azyl pro Assange nabídl již dříve prezidentu Trumpovi na konci jeho funkčního období a posléze znovu na začátku Bidenovy vlády. Minulý měsíc Lopez Obrador označil Assange za „nejlepšího novináře naší doby“.

Assangeovi hrozí až 175 let vězení za upozornění na válečné zločiny USA tím, že zveřejnil dokumenty, které získal od whistleblowerky a bývalé vojákyně Chelsey Manningové. Lopez Obrador začátkem měsíce prohlásil, že pokud bude Assange odsouzen na doživotí, měla by se rozběhnout kampaň za demontáž Sochy svobody.

„Pokud ho přivezou do USA a odsoudí k nejvyššímu trestu, k trestu smrti ve vězení, pak bude třeba zahájit kampaň za demontáž Sochy svobody, kterou Američanům kdysi darovali Francouzi, protože už nebude symbolem svobody,“ řekl.

Zatímco Lopez Obrador Assange, který je australským občanem, otevřeně podporuje, australský premiér Anthony Albanese nikoli. Albanese zatím odmítá výzvy, aby apeloval na Washington, aby upustil od žádosti o vydání.

Assange se v současné době nachází v londýnské věznici Belmarsh. Britská ministryně vnitra Priti Patelová schválila vydání Assange do USA a právní tým zakladatele WikiLeaks podal 1. července proti jejímu rozhodnutí odvolání.

Assange je obviněn v 17 bodech obžaloby ze špionáže a v jednom bodě ze spiknutí za účelem spáchání počítačového trestného činu, a to za svou roli při získávání a zveřejňování úniků informací poskytnutých Manningovou (tehdy ještě Manningem). Assange však při získávání informací používal standardní novinářské postupy, na což poukazuje řada lidskoprávních skupin, novinářských organizací a představitelů OSN.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.