Podíl ropy a plynu na ruském HDP vyrostl

Podle ruských statistiků podíl ropy a plynu na ruském HDP dosáhl rekordního čísla od roku 2017.

Ruský statistický úřad Rosstat zveřejnil údaje o podílu ropného a plynárenského sektoru na ruské ekonomice. Tyto údaje zveřejňuje od roku 2017, nyní však zpřesnil metodiku a poskytuje čtvrtletní odhady.

Pro výpočet podílu ropného a plynárenského sektoru se používají nejen primární sektory (těžba, rafinace, těžební služby), ale i sekundární sektory (velkoobchod a doprava). Z údajů vyplývá, že v prvním čtvrtletí činil podíl ropného a plynového sektoru na ruské ekonomice (tj. na hrubém domácím produktu) 21,7 % (v běžných cenách), což je historicky nejvyšší hodnota (počítáno ale od roku 2017).

Reálné tempo růstu ropného a plynárenského sektoru v prvním čtvrtletí činilo 20,4 % meziročně oproti 9,6 % meziročně ve 4. čtvrtletí roku 2021.

Současně byl růst mimo ropný a plynárenský sektor pouze 0,1 % meziročně oproti 4,4 % meziročně ve čtvrtém kvartále 2021. V prvním čtvrtletí roku 2022 činil podíl HDP mimo ropu a plyn na celkovém HDP 78,3 % a index hrubé přidané hodnoty mimo ropu a plyn 100,1 %. V roce 2021 činil podíl HDP mimo ropu a plyn na celkovém HDP 82,6 % a index hrubé přidané hodnoty HDP mimo ropu a plyn 104,2 %.

Někteří analytici se domnívají, že se na konci roku podíl ropy a plynu na ruské ekonomice může přiblížit 30 % a zvýšení podílu tohoto sektoru pak spojují se zhoršujícím se stavem ruské ekonomiky.

Podíl neergetického sektoru ruské ekonomiky podle čtvrtletí (2017-2022), zdroj: Rosstat (2022)

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.