Ve Spojených státech vzniká nová politická strana

Hnutí Vpřed spojuje republikány a demokraty a definuje se středově a je zatím bez jasnějšího programu.

Bývalí demokraté a republikáni vytvoří novou politickou stranu, uvedla agentura Reuters.

Nová strana se bude jmenovat Forward (Vpřed) a jejími spolupředsedy budou bývalý demokratický kandidát na prezidenta Andrew Young a bývalá republikánská guvernérka New Jersey Christine Todd Whitmanová.

Na podzim plánuje nově vznikající strana uspořádat  akce ve 20 městech USA, aby tak získala podporu veřejnosti. Oficiální zahájení fungování strany proběhne 24. září v Houstonu. První kongres strany je plánován na léto 2023.

Hnutí Vpřed vzniklo spojením tří politických hnutí: Strany Vpřed, hnutí Obnovme Ameriku a hnutí Sloužit Americe. Tato uskupení se v posledních letech objevila jako reakce na stále více polarizovaný a zablokovaný americký politický systém. Zakladatelé nové strany se odvolávají na loňský průzkum agentury Gallup, podle něhož rekordní dvě třetiny Američanů věří v potřebu třetí strany. Do konce roku 2023 chce získat registraci strany a přístup k volbám ve 30 státech a do konce roku 2024 ve všech 50 státech. Prezidentské volby a volby do Kongresu se budou konat ve stejném roce.

Strana má mít dva programové pilíře, kterými jsou „oživení spravedlivé a prosperující ekonomiky“ a „možnost větší volby pro Američany, větší důvěru ve fungující vládu a větší vliv na naši budoucnost“.

Strana se definuje jako centristická a zatím nemá žádnou konkrétní politiku. Reakce veřejnosti na vznik nového politického uskupení v USA byla na Twitteru rychlá. Mnozí demokraté vyjádřili obavy, že nová strana odčerpá více hlasů demokratům než republikánům a nakonec pomůže republikánům v těsných volbách k vítězství.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.