Alžírsko projevilo zájem o vstup do BRICS

Severoafrické země je nyní součástí formátu BRICS+ a patří k několika dalším, které v poslední době projevily zájem o vstup do nezápadního sdružení.

Alžírský prezident Abdal Madžíd Tabbúni řekl, že severoafrická země má zájem o vstup do sdružení BRICS, které nyní sdružuje Brazílii, Rusko, Čínu a Jižní Afriku a existuje od roku 2006.

„Alžírsko splňuje téměř všechny podmínky pro vstup do BRICS a má velký zájem se k této alianci připojit,“ řekl Tabbúní novinářům podle tiskové agentury Al Majadín.

Koncem června podaly Argentina a Írán přihlášku do skupiny BRICS. Mezinárodní fórum BRICS uvádí, že do unie chtějí vstoupit také Egypt, Turecko a Saúdská Arábie. V současnosti patří do rozšířeného formátu BRICS+ patří také Alžírsko, Argentina, Kambodža, Egypt, Etiopie, Fidži, Indonésie, Írán, Kazachstán, Malajsie, Senegal, Thajsko a Uzbekistán.

Podle informací novin Kommersant by k rozšíření BRICS o nové zájemce mohlo dojít na summitu skupiny v Jižní Africe v roce 2023.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.