Castillo bojuje o politické přežití

Socialistický prezident Peru čelí směsi politických a sociálních problémů i obviněním z korupce.

Rok od svého překvapivého zvolení do prezidentského úřadu Pedro Castillo bojuje o politické přežití. Peruánský socialista, bývalý odborář a učitel na peruánském venkově čelí obviněním z korupce, slabé podpoře veřejnosti a problémy s prosazením legislativy díky silné opozici, napsala Al-Džazíra.

Jenom rok od svého překvapivého zvolení přežil Castillo už dva pokusy o impeachment, otřesy ve vládě a také stále hlubší ekonomické a sociální konflikty. Loni v létě Castillo vtrhl do Limy z rodné Cajamarky v severních peruánských Andách. Jeho poselství, podporované skupinou rolnických příznivců, zmátlo peruánskou levicovou buržoazii a otřáslo obchodními a politickými elitami. Castillo, podněcoval obyvatele vesnic (campesinos) a domorodé peruánské obyvatelstvo jednoduchým heslem: „Už žádní chudí lidé v bohaté zemi.“

„Když nastoupil do úřadu, vůbec to nebylo tak, že by měl mandát většiny,“ připomněla Al-Džazíře politoložka Cynthia McClintocková. „Čelil kongresu, v němž proti němu stály pravicové síly, a mnoho lidí ho volilo s velkými obavami.“ Od nástupu do vlády se tak Castillo potýkal s problémy a přežil dva pokusy o odvolání, které iniciovala pravicová opozice.

Od letošního května čelí Castillo také vyšetřování jeho údajné role vůdce „zločinecké sítě“ na ministerstvu dopravy, kde mělo docházet v souvislosti s veřejnými zakázkami k úplatkářství. Castillo, který v červnu vypovídal před prokuraturou, pochybení popřel. Je prvním prezidentem v historii Peru, který byl během výkonu své funkce vyšetřován státními zástupci. Prezident se v poslední době ocitl také v centru dalších trestních řízení, mimo jiné kvůli údajnému nátlaku na vedení armády, aby prosazovalo důstojníky nakloněné jeho vládě. Navíc byl také ještě obviněn z bránění výkonu spravedlnosti kvůli odvolání ministra vnitra ve své vládě.

Castillo nemá ale jenom právní a politické problémy. V poslední době čelí také stále většímu tlaku ekonomických a sociálních problémů země. V zemi vypukly národní stávky odborů řidičů kamionů a zemědělců kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty, hnojiva a potraviny, které vyvolala válka na Ukrajině. Prezident navrhl Kongresu zákon, který by snížil daň z prodeje základních potravin. Zatímco peruánská ekonomika zůstala během Castillova funkčního období relativně stabilní, částečně díky silnému těžebnímu sektoru, nespočet Peruánců pracujících v neformální ekonomice pocítilo nápor rostoucích cen. V roce 2021 vzrostl HDP o 13,5 % a zotavil se tak z dvouciferné recese v roce 2020. Peru je ale nadále silně závislé na příjmech z těžby a ropy a přetrvávají nízké mzdy a vysoká neformální zaměstnanost.

Problémy se už projevily na veřejné podpoře prezidenta. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění dosáhl nesouhlas s jeho prací 70 %. Zastánci Castilla obviňují peruánské elity z toho, že si vymýšlejí obvinění z korupce proti prezidentovi a polarizují národ. Kritici upozorňují například na nedostatek politických zkušeností.

Psali jsme:

 


Ilustrační foto: Autor – Presidencia de la República del Perú, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.