Sucho se podepíše na evropské sklizni plodin

Extrémní horka a sucha v několika evropských zemích vedla ke snížení prognóz letošní úrody.

Kromě narušení světových trhů s obilím v důsledku války na Ukrajině – válka narušila jarní osevní sezónu a ukrajinské černomořské přístavy byly blokovány Ruskem – se tak zvyšují obavy z nedostatku v zemích závislých na dovozu a očekává se, že ceny dále porostou.

Podle nejnovějšího bulletinu JRC MARS (Joint Research Centre Monitoring Agricultural ResourceS) se výhled výnosů letních plodin v EU výrazně snížil kvůli přetrvávajícímu horkému a/nebo suchému počasí ve velké části Evropy.

Nejvýraznější snížení (o 8 až 9 % na úrovni EU) se týká kukuřice na zrno, slunečnice a sóji, u nichž jsou nyní prognózy výnosů hluboko pod pětiletým průměrem. Prognózy pro ozimé plodiny – které se blíží ke konci sezóny – doznaly na úrovni EU menších změn a zůstaly blízko pětiletého průměru.

Zeleně: dopad na ozimé a jarní plodiny. Žlutě: dopad na letní plodiny. Zdroj: Evropská komise.

 

Extrémně horké a suché podmínky v několika regionech Evropy

V několika regionech Evropy panovalo v hodnoceném období extrémně horké a suché počasí. Negativní dopady na výnosový potenciál letních plodin jsou nejvýraznější v regionech, které již byly postiženy dlouhodobým nedostatkem srážek, jako jsou velké části Španělska, jižní Francie, střední a severní Itálie, střední Německo, severní Rumunsko, východní Maďarsko a západní a jižní Ukrajina. Kromě přímých dopadů na růst se sucho a horko v několika regionech časově shodovaly s fází kvetení, což mělo za následek sníženou plodnost květů. V několika regionech, kde jsou letní plodiny závislé na zavlažování, navíc velmi nízká hladina vodních nádrží nestačí pokrýt poptávku.

V mnoha částech Evropy patřilo sledované období (1. června až 18. července 2022) k nejteplejším v historii. Zdroj: Evropská komise.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.