Kdo patří k největším vývozcům LNG?

V roce 2021 byli největšími vývozci LNG Austrálie a Katar.

Evropa zoufale hledá alternativy k ruskému plynu v rámci příprav na zimu a jednou z aktivně hledaných možností je zkapalněný zemní plyn (LNG), což v posledních měsících vedlo k výraznému zvýšení objemu dovozu. Německo, které bylo dříve silně závislé na dovozu zemního plynu plynovodem z Ruska, dokonce oznámilo plány na výstavbu tří terminálů pro dovoz LNG – budou to první terminály v zemi, informoval web Statista.

Z této změny energetické politiky zatím nejvíce profitují Spojené státy. Americký Úřad pro energetické informace (EIA – Energy Information Administration) 25. července oznámil, že se USA staly v prvních šesti měsících roku 2022 největším světovým vývozcem LNG – 71 % z něj skončilo svou cestu v Evropě. Jak ukazuje infografika níže, ještě před válkou na Ukrajině a následnou energetickou krizí patřily USA k největším vývozcům LNG.

V roce 2021 byla nejvýznamnějším vývozcem LNG Austrálie s objemem vývozu 108,1 miliardy metrů krychlových. Na druhém místě se umístil Katar, následovaný Spojenými státy.

Čína byla v roce 2021 největším světovým dovozcem LNG. V loňském roce dovezla 109,5 miliardy metrů krychlových zkapalněného zemního plynu. Za Čínou následovalo Japonsko s dovozem v celkové výši 101,3 miliardy metrů krychlových. V roce 2021 činil celkový objem světového obchodu s LNG 516 miliard metrů krychlových.

Graf ukazuje země, které v roce 2021 vyvezly nejvíce zkapalněného zemního plynu. Zdroj: Statista.

Kdo má připravené LNG terminály?

Německo oznámilo od začátku války výstavbu tří terminálů na dovoz LNG. Podle údajů Gas Infrastructure Europe, půjde o první terminály v zemi.

Španělsko má již šest fungujících terminálů, zatímco Francie a Turecko mají po čtyřech a obě země plánují ještě jeden. Itálie má v provozu tři a Španělsko dožene, jakmile budou postaveny její tři plánované terminály. V současné době se rovněž plánuje rozšíření kapacity řady terminálů LNG na celém kontinentu.

I když to může sloužit jako krátkodobé až střednědobé řešení, využívání zkapalněného zemního plynu je kontroverzní. Německá Spolková agentura pro životní prostředí tvrdí, že zvýšené využívání LNG, zejména ve srovnání s plynem přepravovaným potrubím, nelze z hlediska politiky ochrany klimatu a energetické účinnosti odůvodnit. Nicméně agentura uvádí, že rozšíření infrastruktury LNG v průběhu přechodu na čistší energii by mohlo přispět ke zvýšení bezpečnosti dodávek a také k větší konkurenci.

Evropské země s největším počtem provozovaných/plánovaných terminálů pro dovoz LNG (stav v dubnu 2022). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Zlatkaxpatka, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.