Bude se v Německu těžit plyn frakováním?

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer (CDU) by chtěl v Dolním Sasku těžit plyn frakováním.

Kretschmer vidí příležitost těžit plyn za přísnějších ekologických předpisů, než by tomu bylo v případě dovozu zkapalněného plynu z USA.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v listu Süddeutsche Zeitung vznesl otázku využití domácích zásob plynu s ohledem na nedostatek energie a zmínil zásoby v Dolním Sasku. Tento nápad je vhod i Kretschmerovi. „Samozřejmě si musíte položit otázku, když berete frakovaný plyn z Ameriky, proč nemůžete tuto technologii podporovat také v Německu s mnohem vyššími opatřeními na ochranu životního prostředí?“, řekl Kretschmer zpravodajské platformě WELT.

Ovšem diskuse o frakování se pranic nelíbí dolnosaskému ministerskému předsedovi Stephanu Weilovi (SPD). A navíc se v Dolním Sasku budou na podzim konat zemské volby.

Dolnosaský ministr hospodářství a lídr kandidátky CDU pro zemské parlamentní volby, které se uskuteční 9. října, Bernd Althusmann se však proti frakování vyslovil teprve před několika dny. Odvolával se také na současný zákonný zákaz. Frakování, které je v Německu v současné době zakázáno, spočívá v těžbě plynu nebo ropy z horninových vrstev pomocí tlaku a chemických látek, což představuje riziko pro životní prostředí.

Kretschmer pro WELT uvedl, že skutečnost, že se dolnosaskému premiérovi Weilovi nelíbí diskuse o frakování, by neměla hrát při posuzování energetické politiky roli. V opačném případě je podle něj Německo jako průmyslová lokalita ohroženo.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.