Konec tabáku na Novém Zélandu se blíží

Nedávno proběhlo v novozélandském parlamentu první čtení nového zákona, který se týká zákazu kouření do roku 2025. Je to další hmatatelný krok kupředu.

Návrh novely zákona o nekuřáckém prostředí a regulovaných výrobcích (kuřácký tabák) nyní poputuje k předložení a přezkoumání do výboru pro zdravotnictví a (pravděpodobně) koncem roku 2022 se vrátí do sněmovny, kde bude schválen jako zákon.

(Návrh zákona výrazně omezuje počet maloobchodních prodejců, kteří mohou prodávat tabákové výrobky; jeho cílem je zabránit mladým lidem začít kouřit tím, že zakazuje prodej tabákových výrobků osobám narozeným 1. ledna 2009 nebo později; a usiluje o to, aby tabákové výrobky byly méně přitažlivé a návykové).

Za předpokladu, že konečná legislativa bude vypadat podobně jako ta navrhovaná, to bude znamenat, že Nový Zéland přeskočí všechny ostatní země a stane se předvojem v oblasti kontroly tabáku, přičemž cílem politiky bude dostat prevalenci kouření pod 5 % dospělé populace během několika let (nikoliv desetiletí).

Návrh zákona stanoví tři klíčové strategie:

  • drastické snížení obsahu nikotinu v tabáku tak, aby přestal být návykový – tzv. denikotinizace nebo „cigarety s velmi nízkým obsahem nikotinu“ (VLNC – Very Low Nicotine Content).
  • snížení počtu obchodů, které mohou prodávat tabák o 90 až 95 %.
  • zákaz prodeje tabáku osobám narozeným v roce 2009 nebo později (čímž se vytvoří „nekuřácká generace“).

Předpokládá se, že pokud budou tato opatření účinně provedena, budou mít zásadní dopad na kouření.

Celý článek najdete zde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.