Velké ropné koncerny a přepravní společnosti vykazují rekordní zisky

Společnosti ExxonMobil, Chevron a Shell vykázaly ve druhém čtvrtletí roku 2022 rekordní zisky.

Společnost Exxon nedávno uvedla, že v období od dubna do června letošního roku vydělala 17,9 miliardy dolarů, což je nárůst oproti přibližně 5,5 miliardy dolarů během ledna až března. Chevron mezitím vydělal 11,6 miliardy dolarů a společnost Shell 11,5 miliardy dolarů.

Zisky přicházejí v situaci trvale vysokých cen pohonných hmot, které jsou podníceny ruskou invazí na Ukrajinu. V letošním roce dosáhly ceny americké ropy svého maxima v březnu, tedy v prvním čtvrtletí, ale několik týdnů se držely nad hranicí 100 dolarů za barel.

Demokraté kritizovali vysoké zisky společností v době, kdy se Američané potýkali s vysokými cenami pohonných hmot. Oznámení o ziscích vyvolala novou kritiku ze strany levice, zejména proto, že společnosti také uvedly, že budou odkupovat více akcií jako způsob, jak dát peníze akcionářům.

Bernie Sanders to okomentoval na Twitteru slovy: „Korporátní chamtivost znamená, že společnost ExxonMobil vydělává každou sekundu 2 245 dolarů, zatímco Američanům účtuje rekordně vysoké ceny u čerpadel. Ano, je čas na zavedení daně z neočekávaných zisků.“

Není to jen Big Oil, co si přišel na své, také kontejnerová doprava skvěle vynáší.

Pohádkové výdělky na vlnách moří a oceánů

Lodní společnost Hapag-Lloyd se svými 248 loděmi dosáhla v prvním pololetí provozního zisku 10 miliard eur. A to ani nemusela přepravit více zboží než v předchozím roce. Opět bylo přepraveno šest milionů standardních kontejnerů, ale zato přepravní sazby byly o 80 % vyšší.

Na pozadí nebývalých zisků v kontejnerové dopravě stojí narušení logistických řetězců od začátku pandemie. Narušené dodavatelské řetězce a omezené kapacity způsobily obrovský nárůst cen za námořní přepravu, tzv. freight rates.

Kritika

Když společnost Exxon vykázala v prvním čtvrtletí nejvyšší zisk za posledních sedm let, americký prezident Joe Biden kritizoval ropné společnosti za to, že využívají celosvětového nedostatku dodávek a dosahují vysokých zisků. Německý kancléř Olaf Scholz byl také kritický, i když mnohem mírněji. Na začátku července na Twitteru napsal: „Některé společnosti dosahují v současné situaci rostoucích cen energií obzvláště vysokých zisků. To není v pořádku.“

Zisk vybraných ropných a plynárenských společností ve 2. čtvrtletí v miliardách dolarů. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.