WSJ: Západ formuje novou strategii rimlandu

Oblouk strategické spolupráce podporovaný USA se nyní táhne od západní po východní Eurasii jako obranný oceánský „rimland“ proti Číně a Rusku.

Komentátor Wall Street Journalu Michael Gurfinkiel míní, že se dnes formuje nová globální strategie Západu. Její vývoj byl patrný během cesty prezidenta Bidena po Blízkém východě – konkrétně na on-line summitu se čtyřstrannou skupinou I2U2, který se konal 14. července. Joe Biden se setkal s izraelským premiérem Jairem Lapidem, indickým premiérem Naréndrou Módím a prezidentem Spojených arabských emirátů Mohamedem bin Zayedem.

Článek hovoří o tom, že je třeba brát do úvahy řadu dalších analogických událostí, včetně ožívaní NATO, čtyřstranného bezpečnostního dialogu, zárodečné indicko-pacifické aliance USA, Japonska, Austrálie a Indie,  dále poloformální bezpečnostní alianci ve východním Středomoří sdružující Francii, Itálii, Řecko, Kypr, Izrael a Egypt a také oživení anglo-pacifického obranného společenství Austrálie, USA a Velké Británie neboli AUKUS a další iniciativy.

Gurfinkiel si dále všímá toho, že oblouk strategické spolupráce podporovaný USA se nyní táhne od západní po východní Eurasii jako obranný oceánský „rimland“ proti Číně a Rusku. Takový přístup má historický rodokmen ve velkých strategiích Halforda Johna Mackindera a Nicholase Johna Spykmana, které byly základem britské, americké a globální obranné politiky Západu během první světové války, druhé světové války a studené války.

Podle autora článku ale vznikající strategie rimlandu 21. století vyvolává několik otázek.

Za prvé, je současná kontinentální euroasijská hrozba reálná? Čína i Rusko jsou významnými vojenskými mocnostmi, jadernými i konvenčními. Obě tyto země usilují o zničení světového řádu, jehož středobodem je Západ, tvrdí.

Druhou otázkou je, zda Mackinderovo a Spykmanovo trvání na geografických omezeních a Spykmanovo soustředěnější trvání na rimlandu stále platí v době letadel, satelitů a internetu. Číňané si to jistě myslí, jak dokládá jejich iniciativa Jednoho pásmo a jedné stezky.

Třetí otázkou je, zda se všichni potenciální partneři rimlandu plně shodnou na koordinované strategii zadržování Číny a Ruska. To je zatím nevyřešené.

Čtvrtou a poslední otázkou je, zda je nová strategie rimlandu vědomá. Podle článku dostupné důkazy naznačují, že vědci od počátku roku 2000 v souvislosti s rostoucí čínskou a ruskou „agresivitou“ znovu objevili klasickou anglo-americkou geopolitiku. Až donedávna se jim ji ale konkrétní strategií nepodařilo plně rozpracovat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.