Ghana: všichni dostali a dostávají reparace, nyní jsme na řadě my

Mnohé africké země berou současnost jako nejvyšší čas ke změně – napravení křivd, které na nich spáchala bílá rasa, zejména Američané v podobě zotročování a týrání.

V pondělí 1.8. odstartoval summit zvaný Reparations and Racial Healing zabývající se odškodňováním zla napáchaného na druhých národech. Ghanský prezident Nana Akufo-Addo zde vyzval k reparacím otroctví v Africe a africké diaspory. Zaplacení reparace za 20 milionů Afričanů prodaných do otroctví má podle něj dávno po době splatnosti a je nutno, aby se konečně něco dělo. Nemělo by být dále pokračováno ve dvojích standardech, o kterých se domnívá, že jsou uplatňovány na jiné rasy a etnické skupiny, jimž bylo v historii křivděno. „Domorodí Američané dostávali a nadále dostávají reparace; Japonsko-americké rodiny, které byly za druhé světové války vězněny v internačních táborech v Americe, dostaly reparace. Židé, z nichž šest milionů zahynulo v koncentračních táborech hitlerovského Německa, dostali reparace, včetně dotací a podpory své zemi“, uvedl prezident.

Ač je jasné, že žádné peníze nemohou vynahradit újmu, která byla Africe transatlantickým obchodem s otroky způsobena, prezident trvá na obnovení debat o odškodnění. Nana Akufo-Addo se v jedné z pasáží své řeči vrátil do historie. Připomenul, že když Britové ukončili otroctví, všichni majitelé zotročených Afričanů dostali odškodné ve výši 20 milionů liber (dnes suma odpovídá 20 miliardám liber). Sami zotročení Afričané ovšem nedostali ani cent. Stejně tak ve Spojených státech dostali majitelé otroků 300 dolarů za každého otroka, kterého vlastnili; sami otroci nedostali nic. Prezident vzpomněl i na případ Haiti, které také muselo v roce 1825 po haitské revoluci zaplatit francouzským otrokářům reparace ve výši 21 miliard dolarů.

Prezident Akufo-Addo několikrát zopakoval, že žádné množství peněz nemůže obnovit škody způsobené obchodem s otroky a jeho důsledky, které trvaly mnoho staletí, uvedl ale, že „nicméně nyní je čas oživit a zintenzivnit diskuse o reparacích pro Afriku.“ „Ještě před uzavřením těchto diskusí o reparacích si celý africký kontinent zaslouží formální omluvu od evropských národů zapojených do obchodu s otroky za zločiny a škody, které způsobil populaci, psychice, obrazu a charakteru Afričanů po celém světě,“ dodal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.