Francouzská jaderná flotila je „problémovým dítětem“ evropského energetického systému

Francie nemá problém s plynem, ale má velké potíže s výrobou dostatečného množství elektřiny. Řada jaderných elektráren stojí a důsledky pociťuje i Německo.

Výzkumník Bruno Burger z Institutu Fraunhofer pro solární energetické systémy ISE řekl deníku Die Zeit, že obrovská flotila jaderných elektráren ve Francii v současné době pokrývá pouze zlomek jejího potenciálu výroby energie, což způsobuje závislost země na dovozu elektřiny a zvyšuje ceny v celé Evropě.

„Problémovým dítětem v zásobování Evropy elektřinou je jednoznačně Francie,“ uvedl Burger s tím, že od roku 2015 Francie dováží z Německa mnohem více elektřiny, než posílá zpět přes hranice. Nepřetržitý vývoz elektřiny z Německa se v dlouhodobém horizontu stane problémem pro tamní odběratele elektřiny i jinde v Evropě, protože nízká francouzská výroba znamená nedostatek na trzích s elektřinou v EU a vyšší ceny pro všechny.

Mnoho z 56 francouzských jaderných reaktorů je v současné době přiškrceno nebo odstaveno z provozu kvůli kombinaci plánované údržby, poškození erozí a nedostatku chladicí vody v důsledku opakujících se vln veder a sucha.

A zatímco Německo vytápí většinu svých domácností zemním plynem, a proto s obavami vyhlíží možný nedostatek plynu v letošní zimě, francouzské domácnosti používají k vytápění převážně elektřinu, takže výpadek jaderné energie představuje riziko pro dodávky tepla v nadcházející zimě, uvedl Burger. „Vzhledem k mnoha problémům ve svém jaderném parku je Francie závislá na jiných zemích více než kdy jindy – a nemůže již dodávat jiným zemím, jako tomu bylo v minulosti v případě Itálie,“ vysvětlil.

Francouzský dodavatel elektřiny EDF listu sdělil, že nedokáže říci, kdy bude mít jaderná flotila země překonané problémy se stárnutím, a uvedl, že „program oprav a údržby bude pokračovat“. Německo-francouzský úřad pro energetickou transformaci (DFBEW) odhadl, že „energetická mezera“ ve Francii může přetrvávat dalších 10 až 15 let, což znamená, že rostoucí kapacita obnovitelných zdrojů energie bude nakonec přínosem i pro francouzské zákazníky.

Postoje Německa a Francie k jaderné energetice se značně liší, přičemž Německo hodlá na konci roku uzavřít své tři poslední elektrárny, pokud současná krize v zásobování energií nepovede k prodloužení jejich využívání na omezenou dobu.

Francie a další členové EU opakovaně naléhali na Německo, aby přehodnotilo termín ukončení, zatímco Německo poukazuje na technická omezení jaderné energie, závislost na dovozu palivových tyčí částečně pocházejících z Ruska, bezpečnostní obavy a stále nevyřešenou otázku skladování a zpracování jaderného odpadu.

Zdroj: Benjamin Wehrmann, „French nuclear fleet ‚problem child‘ of Europe’s electricity system – researcher“ (Clean Energy Wire, 04.08.2022)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.