EU připravila nový návrh jaderné dohody s Íránem

Tah je nyní na USA a Íránu. Dosažení dohody by přineslo podle odhadů na světové trhy až 1 milion barelů ropy denně.

Evropští diplomaté připravili a v pondělí předali USA a Íránu nový návrh jaderné dohody, informovalo Politico. Vysoký představitel EU v pondělí potvrdil, že EU v roli koordinátora a zprostředkovatele dokončila návrh textu a předložila řešení čtyř technických otázek, které zůstaly otevřené. „Nyní je na hlavních městech (tj.Washingtonu a Teheránu), aby tento text zvážila. Je to nejlepší možné úsilí. Jednali jsme ad nauseam o každém jednotlivém aspektu,“ uvedl úředník.

Vysoký úředník EU potvrdil, že návrh textu má 25 stran. Návrh nicméně nevyřeší dosavadní otázky MAAE týkající se jaderného programu v minulosti, vysvětlil dále představitel EU s tím, že se jedná „o proces mezi Íránem a agenturou.“

Představitel íránského ministerstva zahraničí v pondělí řekl, že vzhledem k neuzavřeným diskuzím k některým otázkám nejsou hovory ve fázi, kdy by mohl být text dohody finalizován. Írán míní, že vídeňské rozhovory mohou být brzy zakončeny v případě, že druhá stran učiní dopovídající rozhodnutí ohledně návrhů Íránu.

EU již 16 měsíců zprostředkovává rozhovory mezi zvláštním vyslancem USA Robertem Malleym a jeho íránským protějškem Alím Bagherím Kání.

Hlavním kamenem úrazu současné dohody je skutečnost, že Írán požaduje, aby jaderný dozor OSN ukončil vyšetřování původu četných stop umělého jaderného materiálu, které inspektoři MAAE našli na různých místech v Íránu během několika posledních let. Teherán trvá na tom, že jaderná dohoda může být obnovena pouze tehdy, pokud bude toto šetření MAAE jednou provždy uzavřeno.

Západní diplomaté zapojení do jednání ve Vídni uvedli, že v uplynulých pěti dnech strany vyjednaly s Íránem samostatnou politickou dohodu, která by mohla pomoci toto vyšetřování uzavřít za předpokladu, že Írán bude spolupracovat.

Kromě toho Írán také požadoval od USA právní záruky, že od budoucí jaderné dohody neodstoupí. Bidenova administrativa opakovaně zdůraznila, že bude dodržovat své závazky vyplývající z dohody, ale že nemůže poskytnout záruky pro budoucí administrativy. Vyjednavači proto vypracovali ekonomické záruky, které Íránu poskytnou možnost z dohody finančně profitovat, a to i kdyby nová americká administrativa od smlouvy opět odstoupila. Jednou z takových záruk, na které vyjednavači pracují, je dočasné pokračování kontraktů pro společnosti podnikající v Íránu.

Obnovená dohoda by Íránu umožnila volně prodávat ropu na světových trzích a obnovit přístup ke svým zmrazeným aktivům v odhadované hodnotě 100 miliard dolarů. Írán v současnosti ropu vyváží především do Číny. Nicméně obnovená jaderná dohoda by znamenala vývoz dalšího asi jednoho milionu barelů nad současný rámec exportů íránské ropy.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.