Soul a Peking se střetly kvůli kvůli americkému protiraketovému štítu, což komplikuje jejich smiřování

Jižní Korea a Čína se znovu neshodly na bezpečnostním významu amerického radaru THAAD.

Na konci uplynulého týdne se Jižní Korea a Čína střetnuly ohledně tématu amerického obranného štítu na území Jižní Koreje. Spor ohrožuje pokusy nové jihokorejské vlády překonat dlouhotrvající rozdíly v pohledu na bezpečnost mezi oběma zeměmi, napsala agentura Reuters.

Předmětem neshod je systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) instalovaný v Jižní Koreji. Soul v roce 2016 oznámil rozmístění radaru THAAD, na což Čína reagovala omezením obchodu a dovozu kulturních děl. Čínská strana totiž tvrdila, že by výkonný radar THAAD mohl zasahovat do jejího vzdušného prostoru.

Vysoce postavený úředník jihokorejské prezidentské kanceláře novinářům sdělil, že systém THAAD je prostředkem sebeobrany a nemůže být nikdy předmětem jednání.  Čína požadovala, aby Jižní Korea nerozmisťovala žádné další baterie a omezila používání těch stávajících.

Současný prezident Jižní Koreje Jun Sok-jol považuje systém za důležitý prostředek v boji proti severokorejským raketám. Slíbil, že upustí od slibů předchozí jihokorejské vlády, které se týkaly jednak nezvyšování kapacit systému a jednak toho, že se země nebude podílet na třístranné vojenské alianci s Japonskem a na globálním protiraketovém štítu USA.

Jednání ministrů zahraničí Jižní Koreji a Číny proběhlá v uplynulém týdnu prozkoumala možnosti, jak znovu zahájit jednání se Severní Koreou o denuklearizaci a obnovit kulturní vývoz do Číny, například hudby a filmů K-pop /korejského popu. Jihokorejská strana po jednání oznámila, že „(obě strany) se dohodly, že budou brát vážně oprávněné obavy druhé strany a budou nadále obezřetně řešit a řádně spravovat tuto otázku, aby se nestala překážkou zdravého a stabilního růstu dvoustranných vztahů“. Čína pak oficiálně prohlásila, že umístění systému THAAD v Jižní Koreji „podkopává strategické bezpečnostní zájmy Číny“.

Jihokorejská strana zdůrazňuje, že současná baterie systému THAAD slouží výhradně k využití na místě, tj. k obraně Jižní Koreje, ale nemá žádnou roli pro obranu USA. To je také důvod, proč se politika Jižní Koreje vůči systému nezmění i přes námitky Číny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.