Život Juliana Assange visí na vlásku

Podle novinářky Stefanie Mauriziové jedinou silou, která dnes může Juliana Assange zachránit, je soudržnost veřejného mínění.

Italská pracovní komora CGIL Reggio Emilia nedávno umožnila upořádání veřejné přednášky a diskuse na téma „Assangeův život visí na vlásku. Proč ho musíme zachránit“. Hlavní protagonistkou akce byla italská investigativní novinářka Stefania Mauriziová, která se snaží zvýšit povědomí veřejnosti a v rámci investigativní práce najít účinné nástroje a způsoby, jak zabránit vydání Juliana Assange do USA a dosáhnout jeho propuštění.

Mauriziová ve spolupráci s mezinárodním mediálním týmem od roku 2009 spolupracovala s Julianem Assangem a jeho organizací WikiLeaks na zveřejňování všech tajných dokumentů, od válečných deníků z Afghánistánu, amerických diplomatických depeší (Cablegate) a tajných spisů vězňů z Guantánama (GitmoFiles) až po odhalení o evropské misi v Libyi proti pašerákům migrantů a špehování francouzských a evropských představitelů Národní bezpečnostní agenturou (NSA).

Pracovala s americkým novinářem Glennem Greenwaldem na přísně tajných spisech Edwarda Snowdena pro Itálii a vedla novinářský výzkum pro investigativní dokumentární film „Snowdenův velký útěk“ pro německou veřejnoprávní televizi NDR a dánskou veřejnoprávní televizi DR.

Je také autorkou knihy „Il potere segreto. Perché vogliono distruggere Julian Assange e Wikileaks(Tajná moc. Proč chtějí zničit Juliana Assange a WikiLeaks), která vyšla v roce 2021.

Stefania Mauriziová pracovala jako investigativní novinářka pro deník La Repubblica a týdeník L’Espresso, nyní píše pro Il Fatto Quotidiano. Ve své prezentaci zdůraznila, jak nejistá a podmíněná je dnes svoboda tisku, což ztěžuje investigativní žurnalistiku. A je stále obtížnější bránit autentické informace, protože jsou podmíněny politickými a ekonomickými mocenskými skupinami.

Investigativní žurnalistika má podle novinářky zásadní význam pro zdraví státu a jeho demokracie. Demokracie a svoboda tisku jsou dvě hodnoty, které musí existovat vedle sebe, jinak se státy výrazně přiblíží diktatuře.

Záznam z přednášky je dostupný zde v italštině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Anthony Crider, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.