Bulharsko polevilo, před zimou začne jednat o plynu z Ruska

Nová bulharská vláda již není tak striktní ohledně dodávek zemního plynu z Ruska. V obavě z nadcházející zimy a rostoucích světových cen plynu se chce obrátit na Gazprom.

Ještě před pár měsíci se vedení balkánské země k ruskému plynu stavělo odmítavě. V rámci sankcí se tamní politici vyjadřovali jednoznačně: plyn pro Bulharsko z Ruska proudit nebude a země bude postupovat podobně jako zbytek Evropské unie. Nyní se situace změnila. Vláda Kirila Petkova neustála hlasování o důvěře a padla. Nová vláda, která nastoupila na počátku letošního srpna, je k Rusku a jeho zásobám zemního plynu mnohem vstřícnější. Bulharský prozatímní ministr energetiky Rosen Christov uvedl, že je nevyhnutelné, aby se začalo jednat s ruským Gazpromem (GAZP.MM) a zajistily se tak Bulharsku dostatečné dodávky na zimu.

Bulharská potřeba plynu je cca 3 miliardy m³ plynu ročně, 1 miliardu m³ ročně země získává z Ázerbájdžánu a zbytek nakupuje na trhu. Velkoobchodní ceny plynu ovšem vyskočily v srpnu cca o 60 % na zhruba 300 leva (153,44 USD) za MWh a bulharské obchodní organizace a odbory v obavách z vysokých cen plynu na volném trhu začaly tlačit na vládu, aby hledala způsoby, jak obnovit dovoz levnějšího ruského plynu. Sofie sice zahájila jednání s Ázerbájdžánem o posílení ázerbájdžánských dodávek, bude jednat o dodávkách s tureckými obchodníky s plynem a uzavřela dohodu s americkou plynárenskou společností Cheniere na jeden náklad zkapalněného zemního plynu, toto však potřeby země pokryje jen na začátek podzimu.

Podle slov ministra Christova je vývoj takový, že dodávky z Ruska začaly být z ekonomických důvodů pro Bulharsko nezbytné, především proto, aby byly uspokojeny požadavky průmyslu a byznysu a plyn byl pro všechny levnější. “Situace s Gazpromem není vůbec růžová… Očividně se na ně budeme muset nyní obrátit. Jednání budou velmi tvrdá a velmi obtížná,” řekl Christov novinářům. Až do dubna 2022 bylo více než 90 % potřeb plynu v Bulharsku zabezpečováno dodávkami z Ruska a přestože smlouva Bulgargaz s Gazpromem vyprší až na konci roku 2022, Gazprom 27.4. dodávky Bulharsku zastavil kvůli odmítnutí tehdejší tamní vlády za ně platit v rublech tak, jak si přálo Rusko. Nová vláda se ale domnívá, že tento krok byl chybný, současný stav chce změnit a tradičně dobré vztahy země s Ruskem obnovit a napravit. Ruský velvyslanec v Bulharsku k celé situaci uvedl, že dodávky plynu do Bulharska by mohly být obnoveny, pokud by existovala politická vůle ze strany Sofie a platby za dodávky by skutečně probíhaly v ruské měně.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.