OECD: Nepodmíněný základní příjem by chudobu nesnížil

Financial Times. Zavedení NZP by zvýšilo daně a vedlo k méně efektivní podpoře chudých. OECD, jak informují Financial Times, vytvořila detailní studii k nepodmíněnému základnímu příjmu. Došla k závěru, že by se pomocí NZP nepodařilo odstranit chudobu a zároveň by došlo ke zvýšení daní, aby se jednoduchost systému dala ufinancovat.

Nápady na zrušení současného systému sociální podpory a zavedení NZP oslovily v řadě zemí – USA, Francii či Švýcarsku. Omezené pokusy probíhají v Nizozemsku a Finsku. Ale zatím se do pokusu naplno nikdo nepustil.


Zastánci NZP si od něj slibují snížení nerovnosti, či zajištění proti robotizaci pracovních míst. OECD ovšem došla k závěru, že by se musely silně zvýšit daně, snížilo by se zaměření dávek pro potřebné a vytvořila se velká skupina těch, kteří na NZP získají, i těch, kteří ztratí.

OECD uvádí, že rozprostření příjmů i na ty, kteří na sociální dávky apod. nemají nárok, by vedlo k nízkému příjmu pro všechny, dokonce až pod hranici příjmové chudoby. Aby NZP vůbec dával smysl, muselo by podle OECD dojít k masivnímu zvýšení daní. Zpráva modelovala NZP na čtyřech zemích: Velké Británii, Itálii, Francii a Finsku.

Autoři zprávy také vyjádřili své znepokojení, že by NZP vedl ke zrušení pobídek pracovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.