Letošní úroda obilí v Rusku bude menší

Geopolitical Futures. Rusko se stalo v roce 2016 jedním z největších exportérů obilí na světě s rekordní produkcí 120 milionů tun pšenice.

Letos se to zřejmě opakovat nebude díky špatnému počasí. Už nyní je jasné, že to přineslo svoje oběti: normálně začíná sezóna sklizně v červnu, ale letos začala až v červenci. Chladné teploty zpozdily úrodu. Bude to znamenat, že úroda bude dle odhadů o 17 % menší.

To se může promítnout do ruského trhu doma, protože pšenice je základ ruské obživy, ale také na celý zemědělský sektor a potravinovou výrobu v zemi.

Více než polovina zemědělského sektoru se věnuje farmářství a z toho 80 % produkci obilí, z čehož 60 % připadá na pšenici. V oblastech, které se v zemědělské výrobě věnují obilí a olejninám, především slunečnici, připadá 48 % právě na pšenici, která je ve skutečnosti ze 70 % spotřebována doma.

Počasí je nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje celý sektor ruského zemědělství. Vláda investovala do skladovacích prostor pro zrno a podle plánu, který byl přijat, se má do roku 2030 zvětšit skladovací možnosti Ruska na 130 milionů tun. Nyní má Rusko skladovací prostory pro 120 milionů tun a většina z nich je lokalizovaná v oblasti jihozápadu, Uralu a směrem k hranicím s Kazachstánem.

Stát má přibližně 25 milionů tun rezerv obilí pro případ špatných sklizní a s ohledem na to, že Rusko ročně spotřebuje asi 75 milionů tun, vláda spoléhá na tom, že 50 milionů tun ročně bude sklizeno. Pokud dojde ke krizové situaci, jako tomu bylo v roce 2010, vláda přijme drastická opatření – například zákaz vývozů. Což má vliv na globální trh, kde ruské exporty tvoří 10,5 % pšeničné produkce na celém světě.

Vedle inflace je pro vládu špatná úroda obilí, která je letos očekávána díky studenému jaru i létu, další z problémů, který se promítne na exporty obilnin z Ruska a na jejich podmínky. Podle odhadů se ztráty v zemědělství budou díky počasí pohybovat kolem 2,6 miliardy rublů, jiné odhady mluví jen o miliardu.

Pro vládu je na prvním místě důležité to, zda v případě obilí dokáže uspokojit potřeby domácího trhu. Rusko ale opakovaně užívalo svého vlivu na své sousedy k regulaci světové ceny obilí, což mělo svoje dopady na ceny doma. Letošní pokles produkce zřejmě neovlivní masivně ruskou ekonomiku, vláda nebude muset obilí dovážet, nicméně se jedná o citlivou položku, kterou ovlivňuje do znační míry těžko odhadnutelné počasí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.