EU hrozí, že umístí až 53 jurisdikcí na černou listinu

Zpráva dne: EU nyní hrozí, že zařadí 53 zemí a teritorií na černou listinu kvůli daňovým únikům. V hledáčku se ocitá Velká Británie a její teritoria. 

Evropští úředníci uvedli, že 53 zemí a teritorií riskuje, že se dostanou na černou listinu jako daňové ráje. Velká Británie dříve obdržela varování pro tucet jurisdikcí, které mají vazby na Británii. Napsaly o tom britské noviny Financial Times v souvislosti s poslední kauzou Paradise Papers.

Brusel uvedl, že 41 zemí dostalo varování, pokud nezmění svá daňová pravidla. Ovšem britské obavy přispěly k tomu, že EU zadržela podobná varování pro dalších dvanáct jurisdikcí, včetně Bermud či Kajmanských ostrovů, tedy pro tzv. „obvyklé podezřelé.“

Londýn svůj postoj změnil těsně před únikem tzv. Paradise Papers, které daly téma daňových úniků opět mezi hlavní agendu. Evropská rada začala analyzovat nečlenské země EU, aby rozhodla, zda budou označeny za daňové ráje. Byla stanovena kritéria, jak se země může vyhnout tomu, aby byla za daňový ráj označena.

Definice říká, že by neměly nabízet preferenční daňová opatření nebo uspořádání, které umožňují firmám přemisťovat zisky k vyhýbání se daním. Také je potřeba splnit standardy transparentnosti a zavést směrnice dle OECD o přemisťování zisku. Pokud někdo nesplní kritéria, ještě se může vyhnout zavedení na černou listinu tím, že učiní politický závazek a plán, jak kritéria v budoucnu splnit.

Všechny členské země by měly seznam schválit, očekává se, že bude publikován 5. prosince. Zdá se, že opět je v jádru tématu Velká Británie a její teritoria. A je otázkou, zda se bude mít „k úklidu.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.