Paradise Papers: Jak reagují politici, prominenti a banky?

Přečetli jsme: Jaké jsou první reakce těch, kterých se poslední odhalení tzv. Paradise Papers o rozsáhlých daňových únicích přímo dotýkají? 

Odhalení tzv. Paradise Papers spustila celosvětovou diskusi o daňových únicích. ARD Tagesschau se zaměřila na dosavadní reakce politiků, prominentů i podnikatelů, jejichž jména se v materiálech objevují.

Krytí z nejvyšších míst má Stephen Bronfman, který je úzce spjat s kanadským premiérem Trudeau a podporovatelem Liberální strany Kanady. Trudeau se nechal slyšet, že je s jeho vysvětlením spokojen. Bronfman měl být spojem s trustem na Kajmanských ostrovech. Ovšem písemně jakékoliv spojení k takovému trustu odmítl. Trudeau při návštěvě Hanoje uvedl, že byl ujištěn, že byla dodržena všechna pravidla.

I vícenásobný vítěz Formule 1 Lewis Hamilton reagoval na obvinění. Jeho zástupce vysvětlil, že Hamilton se v daňových otázkách spoléhá na tým poradců. A ti prý všechny ujistili, že je vše legální, věc je nyní v rukou právníků. Hamilton údajně ušetřil pomocí daňových triků asi čtyři miliony eur, když dovezl své letadlo do EU.

Nizozemsko oznámilo rozsáhlé vyšetřování sporných daňových dohod. Ministerstvo financí v Haagu sdělilo, že chce prozkoumat asi 4000 dohod mezi finančními úřady a nadnárodními firmami. Paradise Papers ukázaly, že velké firmy jako například Nikde využívaly daňové mezery právě v Nizozemsku.

Odhalení Paradise Papers zahrnuje také platební operace německých bank pro ilegální online-ová kasina. Za takovéto platby je odpovědné v celoněmeckém měřítku úřad v Dolním Sasku, ale konat zřejmě budou muset orgány činné v trestním řízení.

I banky samy reagovaly na obvinění. Některé banky uvedly, že k takovým obchodům nemají „žádný obchodní vztah“, ale spíše k mezičlánku, který obstarává služby spojené s platebním stykem. Ohradila se také německá Postbank.

Zpěvák ze skupiny U2 – Bono a americký ministr obchodu Willbur Ross už na odhalení reagovali. Ross vehementně odmítl kritiku ohledně jeho údajného finančního angažmá spojeného s Ruskem.

Zpěvák Bono uvedl, že je „otřesen.“ Uvedl, že „ho velice znepokojilo, když v jeho jménu bylo učiněno něco, co není vzorem.“ Doplnil, že se vždy zasazoval o to, aby byly firmy s poštovní schránkou transparentnější. A k Paradise Papers řekl, že „vítá tyto zprávy.“

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.