Trump a Duterte: Duchovní bratři

Přečetli jsme: Setkání Donalda Trumpa a filipínského lídra Rodriga Duterteho proběhlo “skvěle”. Co se za slovem “skvěle” skrývá odhaluje komentátor německé veřejnoprávní televize. 

Dvě horké hlavy. Oběma je přes sedmdesát. A oba se považují za prostě úžasné. Setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho filipínským protějškem Rodrigem Duterte proběhlo velmi harmonicky. Jen ta překážejí ta lidská práva, píše Holger Senzel z německého ARD.

Tak mluvili či ne? Mluvčí Trumpa uvedla, že téma lidských práv se objevilo, ale mluvčí Duterteho: ani slovo k tomu během 40 minut, kdy oba prezidenti hovořili. Duterte hovořil o problémech s drogami, Trump k tomu názor nevyjádřil, spíše souhlasně pokyvoval. Ovšem Trump chválil, jak taky jinak, své skvělé vztahy se svými filipínským protějškem.

Konaly se ovšem protesty, kdy bylo vidět transparenty – Pryč s Trumpem z Filipín.  Jenže, většina Filipínců, asi 70 % Trumpovi a jeho politice důvěřuje  – takovou míru souhlasu a sympatie nenajde nikde jinde.

Jen svého vlastního prezidenta mají Filipínci ještě raději – 80 procent z nich stojí za Dutertem, navzdory nebo možná spíše kvůli jeho krvavé válce proti drogám. 12 000 mrtvých za rok. Muž, který to čistí – drogy a zločin. A většině se to líbí. I Trump Dutertovi gratuloval do telefonu: děláte dobrou práci.

Trump navštívil Manilu v rámci summitu zemí jihovýchodní Asie, ASEAN. Ten totiž slaví 50leté výročí a je to taková asijská EU, ovšem deset států je spolu spojeno volněji.

Trump k tomu uvedl: „Jsem zde, abych přinesl mír. A chci podporovat bezpečnost, abychom měli společně skutečné svobodný a volný indicko-pacifický region, kterému se bude hospodářsky dařit. Chceme, aby naši partneři v regionu byli svobodní a nezávislí, aby drželi svůj osud ve svých rukou a nebyli ničí satelit.”

To byla vlastně taková přátelská zkrácená verze jeho řečí ve Vietnamu. Amerika na prvním místě a každý sám za sebe. Duterteho to bezesporu nepřekvapilo, on už se přiblížil Číně. Je to takový bludný kruh: Filipíny nemohou a ani nechtějí se spoléhat jen na USA. A USA samy nevědí, na čem se starými spojenci vlastně jsou.

Jenže u téma Jihočínského moře se Duterte s Čínou neshodne. Čína obsadila ostrov, který si nárokují Filipíny. Mohl by to být taky pověstný sud s prachem. Duterte proto varuje, ať na Jihočínské moře nikdo nesahá. Nikdo si podle něj nemůže dovolit válku. Ani Rusko, Čína, Velká Británie či USA.

Duterte a Trump jsou duchovní bratři, míní tak Senzel. V jednom z psychiatrických posudků na Duterteho stojí, že se jedná o narcistickou osobnost s tendencí k agresi, nadceňování sebe sama a k tendenci ostatní ponižovat.

Dvě horké hlavy, dva sedmdesátníci, oba dva se považují za skvělé. A problém je ten, že Rodrigo Duterte je stejně tak nevypočitatelný jako jeho host.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Karl Norman Alonzo and Robinson Niñal Jr. – Presidential Communications Operations Office (Philippines), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64044087

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.