Pompeův projev: USA chtějí vyvolat změnu v Číně

Ministr zahraničí označil Čínu za hrozbu pro americkou ekonomiku, svobodu a budoucnost svobodných demokracií. Bez změny v Číně nebude svět bezpečný.

Ministr zahraničí Mike Pompeo hovořil v projevu v Knihovně a muzeu Richarda Nixona o cílech americké politiky vůči Číně. Pompeo charakterizoval vztahy mezi oběma zeměmi jako „masivní nerovnováhy“, které se nahromadily během let. Pompeo se pak zaměřil na vysvětlení toho, co znamená čínská hrozba pro americkou ekonomiku, svobodu a budoucnost svobodných demokracií po celém světě.

V projevu Pompeo hodnotí současný svět jako dobu zásadně se lišící od první cesty prezidenta Richarda Nixona do Číny a politiky, kterou prosadil Henry Kissinger před skoro 50 lety. Amerika si představovala „Čínu, která bude produkovat budoucnost se světlým příslibem zdvořilosti a spolupráce“. Dnes ale podle něj denně čteme informace o represi v Hongkongu a v Sin-ťiangu.

Dále Pompeo obvinil Čínu, že její „obchodní zneužívání“ vede ke ztrátě amerických pracovních míst a také z toho, že její vojenská síla roste a stává se hrozbou. Podle Pompea si musí Amerika přiznat tvrdou pravdu, že vztahy s Čínou se neubírají směrem, který si USA v rámci angažmá představovaly. USA se proto k této politice nesmějí vrátit. USA potřebují novou strategii, která ochrání americkou ekonomiku a způsob života. „Svobodný svět musí triumfovat nad touto novou tyranií“, řekl.

Pompeo ovšem posluchače ujistil, že projevem nechce roztrhat jako cár papíru Nixonovo politické dědictví. Nixon dělal to, co bylo pro americký lid v danou dobu tím nejlepším.

Podle amerického ministra zahraničí se tehdy i později zdálo, že prosperující Čína bude nevyhnutelně i Čínou přátelštější. Doba nevyhnutelnosti minula a tato forma spolupráce s Čínou nepřinesla změnu, kterou si prezident Nixon přál vyvolat.

USA, míní Pompeo, otevřely náruč čínským občanům, aby KS Číny této otevřenosti zneužila a vyslala do USA propagandisty, špiony apod. USA odsunuly na okraj zájmu přátele na Tchaj-wanu, kde později rozkvetla demokracie. Komunistická strana Číny dostala zvláštní ekonomická privilegia, ale dál mlčela o lidských právech. Čína obrala USA o intelektuální majetek a obchodní tajemství, což vedlo ke ztrátě pracovních míst v USA. Převzala také dodavatelské řetězce a přidala k nim vylepšení v podobě otrocké práce. Učinila svými kroky mezinárodní vody nebezpečnějšími pro mezinárodní obchod. Čína je dnes podle Pompea více autoritářskou doma a ve svém nepřátelství ke svobodě agresivnější kdekoliv jinde v zahraničí, takže prezident Trump řekl: „Dost!“

USA podle Pompeova projevu už dále nemohou ignorovat ideologické rozdíly ani skutečnost, že Čína pod vedením komunistické strany sní o globální nadvládě. Jediným způsobem, jak změnit komunistickou Čínu, je chovat se ne podle toho, co její lídři říkají, ale co dělají. Vyvolat změnu v Číně je třeba kreativním a asertivnějších způsobem, protože kroky Pekingu ohrožují naše lidi a naši prosperitu, řekl Pompeo dále. Je nutné říkat „pravdu“, změnit vnímání lidí o komunistické straně Číny. Není možné se ke komunistické Číně chovat jako k normální zemi.

V obchodní politice má být cílem donutit Čínu k uznání intelektuálního vlastnictví trváním na férových podmínkách. Obchodovat s čínskými společnostmi s podporou komunistické strany není stejné jako obchodovat se společností z Kanady. Příkladem je Huawei, kde USA přestaly předstírat, že je to nevinná telekomunikační firma. Byla označena za národní bezpečnostní hrozbu, kterou také je. Podle Pompea americké firmy, které investují v Číně, vědomě nebo nevědomě podporují tamější komunistickou stranu a její hrubé narušování lidských práv.

V další části projevu Pompeo hovořil o dalších problémech spojených s Čínou, například o aktivitě čínských špionů v USA, nebo o tom, že čínská armáda není „normální armádou“. Jejím smyslem je udržet absolutní vládu strany a rozšířit čínské impérium, ne chránit čínské lidi. Na všechny tyto hrozby už USA konkrétně odpověděly v rámci resortů obchodu, bezpečnosti nebo obrany. Na úrovni ministerstva zahraničí vznikla nová série politických kroků proti Číně, která prosazuje Trumpovy cíle: férovost a reciprocitu, která by překonala roky nerovnováhy ve vztazích USA-Čína. Uzavření čínského konzulátu v Houstonu zdůvodnil Pompeo tím, že byl centrem špionáže a krádeží duševního vlastnictví. USA také změnily postoj v osm let trvající otázce mezinárodního práva ve vodách Jihočínského moře. Americký přístup ale nemůže být jenom tvrdý, nebylo by tak dosaženo výsledku, který USA chtějí. Musíme se angažovat a podporovat dynamické čínské lidi milující svobodu, kteří nespolupracují s komunistickou stranou. Během projevu Pompeo představil několik opozičních osobností, se kterými se v poslední době sešel.

Ministr zahraničí USA se dále svěřil s tím, co se naučil jako voják v době studené války: komunisté vždy lžou. Největší lží je podle něj to, když čínská komunistická strana tvrdí, že mluví za 1,4 miliardy lidí, ti jsou ale pod dohledem, utlačováni a mají strach promluvit. Podle Pompea už není možné dále ignorovat názory čínských disidentů.

Pompeo vyjádřil svoji víru, že cíle politiky vůči Číně se podaří prosadit. Povedlo se to i dříve a Komunistická strana Číny dělá podobné chyby jako SSSR.

Čína je nyní integrována do globální ekonomiky, což SSSR nebyl. Ale Čína na USA závisí více než USA na ní. Svobodný svět stále vítězí, opakoval Pompeo tezi svého projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Nová politika USA není politikou zadržování, protože Čína už pronikla za hranice USA a dalších zemí. SSSR byl izolován. USA nemohou stát samy. OSN, NATO, G7, G20, jejich společná a kombinovaná diplomatická síla je dostatečná, aby se s výzvou utkala. Možná nastal čas pro „nové seskupení“ demokracií se stejným názorem, alianci demokracií. Dokud se Čína nezmění, svět není v bezpečí, parafrázoval Pompeo článek prezidenta Nixona z roku 1967 a svou řeč zakončil požehnáním lidu USA i Číny.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.