V Mexiku se konal latinskoamerický summit

AMLO na summitu organizace CELAC navrhl inspirovat se EU a založit v Latinské Americe podobnou organizaci.

Mexiko hostilo o třetím zářijovém víkendu (18. září) summit nové latinskoamerické „růžové vlny“ za účasti většiny latinskoamerických zemí. Na summitu Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) se mezi jinými sešli i prezidenti Argentiny, Bolívie, Kuby a Peru, všichni nově zvolení představitelé růžové vlny na kontinentu. Summitu se zúčastnilo 16 zemí regionu, tématem byla reakce na pandemii a vznik fondu na pomoc po katastrofách způsobených klimatickou změnou.

Latinskoamerická levice dosáhla největšího pokroku prvním „růžovým přílivem“ socialistických lídrů na počátku tisíciletí. Nyní spolu s mexickým prezidentem Andresem Manuelem Lopezem Obradorem (AMLO) patří k nové vlně levicových latinskoamerických lídrů Pedro Castillo z Peru, Luis Arce z Bolívie a Alberto Fernández z Argentiny.

Mexiko se na summitu snažilo prosadit jednotný návrh nahrazení nebo reformy Organizace amerických států (OAS). Mexický prezident na summitu řekl, že by region měl aspirovat na vznik podobné organizace jako je Evropská unie. Někteří členové CELAC vnímají OAS jako příliš intervencionistický nástroj USA a míní, že k zastupování zemí regionu je zapotřebí vytvořit novou organizaci. Mexický prezident už dříve řekl, že OAS by měl být nahrazen „skutečně autonomním orgánem, orgánem, který není ničím lokajem“.

Na summitu byly patrné některé rozpory. Například středopravý prezident Uruguaye Luis Lacalle řekl, že by jeho účast na summitu neměla být vykládána jako podpora autoritativních vlád v Latinské Americe nebo jako odmítnutí OAS.

Kubánský prezident Miguel Diaz-Canel se ve čtvrtek před summitem zúčastnil okázalé vojenské přehlídky u příležitosti 200. výročí nezávislosti Mexika. Diaz-Canelova cesta do Mexika byla první zahraniční návštěvou kubánského lídra od červencových protestů.

Vedle podpory Kuby si ale mexický prezident stanovil jako prioritu i dobré vztahy s USA. Mexiko nadále blokuje karavany migrantů do USA a také přijímá ty, kteří jsou posláni z USA zpět. Prezident Joe Biden v prohlášení minulý týden pogratuloval Mexiku k 200. výročí a poznamenal, že „Mexiko je jedním z našich nejcennějších partnerů. Společně jsme schopni prosazovat naše četné společné zájmy a spolupracovat při řešení společných výzev.“

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.