Foreign Affairs: Nastal čas zavřít dveře do NATO?

„Obranná aliance není vybavena k tomu, aby zvládla konflikt mezi nečlenskou zemí usilující o členství a jadernou mocností, která je pekelně odhodlaná toto členství odmítnout,“ míní Michael Kimmage.

Severoatlantická aliance není vhodná pro Evropu jednadvacátého století. Není to proto, že by to tvrdil ruský prezident Vladimir Putin, ani proto, že by se Putin snažil využít hrozby širší války na Ukrajině k tomu, aby si vynutil neutralitu této země a zastavil rozšiřování aliance. Je to spíše proto, že NATO trpí vážnou konstrukční vadou: rozprostírá se hluboko v kotli východoevropské geopolitiky, je příliš velké, příliš špatně definované a příliš provokativní pro své vlastní dobro, píše Michael Kimmage pro magazín Foreign Affairs.

Podle Kimmage „dlouhá fáze rozšiřování NATO skončila“ a Aliance by měla „svůj strategický účel změnit a další členy nepřijímat“.

Neočekávaná rizika rozšiřování NATO se ještě prohloubila v důsledku politiky otevřených dveří, která činí východní křídlo aliance nesrozumitelným. Prohlášení NATO z roku 2008, že Ukrajina a Gruzie se jednou stanou členy, bylo v lepším případě aspirační a v horším neupřímné. Přesto je potenciál pro posunutí východní hranice NATO velmi reálný, jak zdůraznila nedávná jednání o možném vstupu Finska a Švédska. Navíc snaha ukrajinské vlády o vstup do NATO zapletla alianci do nejvýbušnějšího etnonacionalistického konfliktu v regionu, i když zastánci autonomie NATO považují ukrajinské členství za čistě záležitost respektování charty aliance, která zakotvuje politiku otevřených dveří, nebo za Bohem dané právo Kyjeva vybrat si své spojence.

„Aliance je již příliš rozšířená v jednom z nejnebezpečnějších sousedství na světě a začlenění Ukrajiny by bylo strategickým šílenstvím. Washington by měl v nadcházejících konfliktech s Ruskem využít ekonomické státnické prostředky a měla by být pro vyjednávání vytvořena nová instituce bez účasti NATO,“ uzavírá svoje zamyšlení Kimmage.

Celý článek si můžete v angličtině přečíst zde.

 

O autorovi:

Michael Kimmage se specializuje na dějiny studené války, na diplomatické a intelektuální dějiny USA ve dvacátém století a na americko-ruské vztahy po roce 1991. V letech 2014 až 2016 působil v politickém plánovacím štábu ministra na Ministerstvu zahraničí USA, kde měl na starosti portfolio Rusko/Ukrajina.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.