Ostrakizovaného Madura uvítali v Turecku

Zatímco se v USA konal summit Amerik bez Madura, Erdogan venezuelského lídra přijal s poctami v Ankaře.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro byl 8. června přivítán v tureckém hlavním městě právě v době, kdy sem zavítal i ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov. Rusko je považováno za klíčového spojence současného venezuelského prezidenta, uvedla Associated Press (AP).

Maduro je na euroasijském turné v době konání summitu Amerik v USA, na který ho američtí pořadatelé odmítli pozvat. Turecko, Rusko a Írán představují země, kde je Maduro pořád vítán i přes sankce uvalené na Venezuelu i skutečnost, že mnohé západní země neuznávají Madura za prezidenta Venezuely.

AP si všimla toho, že oficiální povinnosti ruského ministra zahraničí v Ankaře – setkání s tureckým protějškem – se uskutečnily v paláci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a to jen několik hodin předtím, než na stejné místo dorazil Maduro. Neexistují ale oficiální zprávy o tom, že by zde Maduro s Lavrovem jednali.

Turecký prezident Erdogan na tiskové konferenci s Madurem prohlásil, že Turecko je proti „jednostranným“ sankcím vůči Venezuele: „Vždy budeme stát na straně přátelského a bratrského venezuelského lidu,“ řekl a dodal, že doufá, že příští měsíc navštíví Caracas. Bude se jednat o jeho druhou cestu do Venezuely. Ta první se konala v roce 2018 a Erdogan se stal prvním tureckým lídrem, který zemi oficiálně navštívil. Maduro byl v Turecku několikrát.

Maduro Erdoganovi poděkoval za tureckou podporu v době pandemie a také hovořil o tom, že obě země podepsaly dohody v oblasti bankovnictví, turismu a zemědělství.

Ilustrační foto: Autor – Twitter tureckého prezidenta

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.