Miloš Zeman naznačil řešení

Keller bez cenzury: Jan Keller dnes komentuje poslední vyjádření prezidenta M. Zemana ohledně války na Ukrajině.

Válka na Ukrajině zuří sedmým měsícem a uklidnění je v nedohlednu. Kyjev k jednání nesvolí, pokud se Rusko nestáhne z území, která kontroloval do ztráty Krymu. Moskva jednat nebude, dokud Kyjev svůj názor nezmění. Klíč k řešení situace, která je na prvý pohled beznadějná, nabídl tak jaksi mimoděk pan prezident ve své řeči k českým velvyslancům v Praze 23. srpna.

Miloš Zeman uznal, že se opět mýlil, když původně vysvětloval vznik konfliktu na Ukrajině tím, že se Putin zbláznil. Je pravda, že toto vysvětlení pouze okopíroval z diagnózy Džamily Stehlíkové, která krátce předtím vysvětlovala stejným způsobem chování Miloše Zemana.

Ve svém novém stanovisku český prezident pro změnu kopíruje názor izraelského prezidenta Herzoga. Ten se domnívá, že Putin zaútočil na Ukrajinu v důsledku kapitulace Severoatlantické aliance v Afghánistánu.

Nyní si tedy také český prezident myslí, že Putin není úplný blázen, je naopak mimořádně vychytralý. Rozhodl se ke kroku, který pro Rusko, opět slovy Miloše Zemana: „znamenal nezískat nic a ztratit prakticky všechno, ať se jedná o ekonomické ztráty formou sankcí, ať se jedná o lidské a materiální ztráty a konečně o ztráty reputační“. Ponechme nyní stranou všetečnou otázku, kterou si náš prezident z nějakého důvodu neklade: Pokud by Rusko usoudilo, že je NATO příliš slabé, proč by mu mělo vadit jeho rozšíření o Ukrajinu? Proč by mu mělo vadit natolik, že kvůli tomu obětovalo úplně všechno?

Důležité je, že z vysvětlení, které momentálně Zemana uspokojuje, vyrůstá přece jen určitá naděje. Pokud se Putin nezbláznil, lze vše možná zase napravit. Jestliže mu jen otrnulo po útěku NATO z Afghánistánu, je třeba začít tím, že se jednotky NATO vrátí do Kábulu. Více toho z celé země beztak už celé roky neokupovaly. Moskva zjistí, že NATO je opět při síle, a zapomene, že nebyly dodržovány Minské dohody, že bylo zakázáno užívaní ruštiny jako úředního jazyka, že se cosi přihodilo v Domě odborů v Oděse, že docházelo k zabíjení civilistů i jinde ve východních částech země atd. atd. Všechny křivdy, které plodí další křivdy a vytvářejí bludný kruh násilí, budou smazány a opět dojde k dodržování mezinárodního práva po vzoru našich spojenců.

Bylo by to krásné. Abych však Miloše Zeman nepřechválil. V závěru své řeči před diplomatickým sborem kritizoval komunální politiky, jejichž gesta podle něj komplikují přístup exportérů na trh v Číně. Jako kdyby zapomněl, čím svoji řeč zahajoval. Také Čína si nepochybně povšimla, že NATO opustilo Afghánistán. A jak praví pan prezident, „jestliže kapitulujete v jedné oblasti světa, přivoláváte si touto kapitulací a jistou ztrátou prestiže problémy a porážky v dalších částech světa“. Komunální politici na rozdíl od něj pochopili, že jakákoliv slabost vůči Číně se nám vymstí. Pekingu narostou křídla podobně jako narostla Moskvě. Pokud by byl důsledný, pochopil by Miloš Zeman, že v Kábulu bojuje bok po boku s komunálními politiky a s Milošem Vystrčilem.

Ilustrační foto: Autor -Baloon, CC BY-SA 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.